Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít na jaře hnojit sukulenty?

Kdy začít na jaře hnojit sukulenty?

Rád bych se zeptal, kdy je ten správný čas na to začít hnojit sukulenty na jaře? Mám několik různých druhů a nevím, jestli je dobré začít s hnojením hned, jak se venku oteplí, nebo mám počkat, až budou mít více slunce a začne růst? Slyšel jsem, že sukulenty by neměly být hnojeny příliš brzy, jinak to může být škodlivé. Jaké máte zkušenosti s tímto? Snažím se najít ideální rovnováhu, aby moje rostliny dostaly potřebné živiny, ale zároveň aby nebyly přehnojené. Jaký typ hnojiva používáte a v jakých intervalech hnojíte během jara? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké speciální tipy pro různé druhy sukulentů, které bych měl mít na paměti při hnojení. Děkuji za vaše názory a rady!

118 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2024
Josef Drábek

Jasně, hnojení sukulentů na jaře je trochu ošemetné. Obecně doporučuju začít až když rostliny začnou aktivně růst, což většinou bývá kolem března-dubna, když se oteplí a začne víc svítit slunce. Pokud hnojíš moc brzo, můžeš jim vlastně ublížit, protože nevyužijou všechny živiny a pak to může vést k popálení kořenů.

Co se týče typu hnojiva, já používám speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy, je slabší a ideální na jaro. Hnojím tak jednou za měsíc nebo jednou za dva měsíce, v závislosti na tom, jak vypadají – pokud začnou pěkně růst, tak přidám. A co se týká různých druhů, tak třeba echeverie mají rády víc slunce a živin než nějaký haworthia, takže na to taky pozor.

Celkově platí méně je někdy víc. Hlavně nesmíme zapomenout na to, že sukulenty jsou v podstatě přizpůsobené suchým podmínkám, takže lehčí hnojení je klíčem!

139 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2024
Lucie Hrdličková

Takže hnojení sukulentů na jaře, to je vždycky taková otázka. Obecně bys měl začít až když rostliny začnou aktivně růst, což obvykle nastává s delšími dny a teplejším počasím. Jakmile vidíš, že se tvé sukulenty rozrůstají nebo nové listy začínají růst, je to obvykle dobré znamení, že mohou potřebovat trochu živin. Myslím, že většina lidí to dělá někdy v březnu nebo dubnu. Nehnoj hned, jak se začne oteplovat – to by mohlo rostlinám spíš uškodit, protože ještě nejsou připravené přijímat živiny.

Co se týče hnojiva, doporučuji používat nějaké speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy, protože mají jinou potřebu než normální květiny. Hnoji tak jednou za měsíc během jara a léta, ale hodně záleží na tom, jaké máš podmínky. Vždycky je lepší hnojit míň než víc – radši přidej později, než aby ses dostal do situace přehnojení. No a pokud máš různé druhy sukulentů, tak sleduj jejich specifické potřeby. Některé potřebují víc světla a další zas snesou víc stínu. Takže trošku experimentuj a sleduj, co funguje nejlíp.

166 slov
1.7 minut čtení
28. 12. 2023
Alena Malá
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy a jak hnojit sukulenty pěstované v bytě?Podrobný průvodce hnojením sukulentů, který vám pomůže dosáhnout optimálního růstu a zdraví vašich rostlin. Naučte se, kdy a jak správně hnojit sukule...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky