Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy a sukulentky?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy a sukulentky?

Už nějakou dobu se snažím pěstovat kaktusy a sukulentky, ale pořád si nejsem jistý, jaké hnojivo by bylo pro ně to nejlepší. Vím, že tyhle rostliny potřebují jinou péči než klasické květiny, a jsem si vědom, že s hnojením je to taky trochu specifické. Slyšel jsem něco o tom, že by se mělo používat speciální hnojivo určené přímo pro kaktusy a sukulenty, ale co to vlastně znamená? Jaké látky by mělo obsahovat? Mám se zaměřit na organické hnojivo nebo je lepší zvolit nějaké chemické? A jak často bych měl kaktusy a sukulentky hnojit, aby nedošlo k předávkování? Zkoušel jsem už různé přípravky, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jestli dělám správně. Jaký máte názor na tekutá hnojiva versus granule? Je pravda, že některé druhy kaktusů vyžadují jinou péči než jiné? Kde vůbec sehnat kvalitní hnojivo za rozumnou cenu? Snažím se najít rovnováhu mezi péčí o rostliny a tím, abych je nezabil hnojením. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy, budu moc vděčný za každou radu. Rád bych se dozvěděl víc o tom, co funguje a co ne. Díky!

177 slov
1.8 minut čtení
6. 8. 2023
Filip Janda

Hnojení kaktusů a sukulentů je fakt specifický, ale není to tak složitý. Nejlepší je sehnat hnojivo přímo určený pro tyhle rostliny, většinou mají v sobě nižší obsah dusíku a víc fosforu a draslíku. Můžeš zkusit tekutý hnojivo, to se snadno aplikuje a rychle se vstřebává, ale pokud ti vyhovujou granule, tak klidně taky. Co se týče častosti, hnojit můžeš tak jednou za měsíc v období růstu (jaro a léto), ale dávej pozor na množství, abys to nepřehnal. Některý druhy kaktusů můžou mít jiný nároky na péči, ale obecně platí, že míň je víc. Kvalitní hnojivo se dá sehnat v zahradnictví nebo online, stačí si pohlídat ceny. Takže v pohodě zkusit něco specializovanýho a uvidíš, jak tvoje rostliny zareagují.

118 slov
1.2 minut čtení
20. 8. 2024
Jiří Hájek

Když jde o hnojivo pro kaktusy a sukulenty, tak fakt doporučuju poohlédnout se po speciálních směsích určených právě pro tyhle rostliny. Tyhle hnojiva obvykle mají vyvážený poměr živin, což je pro ně ideální. Měly by obsahovat hlavně draslík, fosfor a málo dusíku, protože kaktusy a sukulentky nemají rády přehnojování. Když už hnojit, tak v období růstu, což je jaro a léto, a klidně jednou za dva až čtyři týdny. Tekutá hnojiva se snadno aplikují a rychle se vstřebávají, ale granulovaná jsou fajn na delší dobu a nemusíš tolik přemýšlet. Co se týče organického vs. chemického, záleží na tobě, ale já osobně bych šel spíš do organiky. A pokud chceš dobré hnojivo za rozumnou cenu, podívej se do zahradnických obchodů nebo na internetu, často tam najdeš lepší nabídky. Jo, a pamatuj, každá rostlina může mít trochu jiné požadavky, takže sleduj co tvoje kaktusy dělají.

143 slov
1.4 minut čtení
18. 9. 2024
Michal Hradil
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy a jak hnojit sukulenty pěstované v bytě?Podrobný průvodce hnojením sukulentů, který vám pomůže dosáhnout optimálního růstu a zdraví vašich rostlin. Naučte se, kdy a jak správně hnojit sukule...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky