Meskalin.cz/Fórum/Kolikrát za měsíc hnojit sukulenty v bytě?

Kolikrát za měsíc hnojit sukulenty v bytě?

Mám doma pár sukulentů a zajímá mě, jak často bych je měl hnojit. Četl jsem, že hnojení je důležité pro jejich růst, ale není mi úplně jasné, kolikrát do měsíce to vlastně dělat. Je to jednou za měsíc, nebo třeba častěji? A co když je venku hodně slunce, má to vliv na to, jak často hnojit? Taky mám pocit, že některé sukulenty rostou rychleji než jiné, tak jestli je potřeba různý přístup k různým druhům. Nechci jim ublížit, tak by mě zajímalo, jestli je lepší používat nějaká speciální hnojiva nebo stačí normální tekuté pro pokojové rostliny. Jaké máte zkušenosti? Jak jste na tom s hnojením vy a co funguje nejlépe? Dík za rady!

113 slov
1.1 minut čtení
9. 4. 2024
Petra Vaňková

Hnojení sukulentů v bytě je taková trošku věda, ale v zásadě to není nic složitýho. Obecně se doporučuje hnojit jednou za měsíc během růstové sezony, což je jaro a léto. V zimě, když sukulenty spí, tak hnojit fakt nemusíš. Když je venku hodně slunce, tak bys měl dávat pozor na to, aby nebyly přehnojený. Slunce může urychlit růst, takže pokud vidíš, že rostou rychleji, klidně můžeš hnojit častěji, třeba každé 3 týdny. Ale dávej pozor na to, aby ses nedostal do fáze, kdy jim to spíš ublíží.

Pokud máš různý druhy sukulentů, tak ten přístup můžeš trochu měnit. Některé potřebují víc živin a jiné míň, takže se neboj experimentovat. Co se týče hnojiv, nejlepší je použít speciální hnojiva pro sukulenty nebo kaktusy, ale normální tekutý hnojivo pro pokojovky taky může fungovat. Jen dej pozor na koncentraci – radši slabší roztok než silnej. Takže zkus hnojit jednou za měsíc a uvidíš, jak budou reagovat. Měly by ti dělat radost.

157 slov
1.6 minut čtení
19. 4. 2023
Josef Macháč

Hnojení sukulentů je fakt důležitý, ale záleží na tom, jak rychle rostou a jaký mají podmínky. Obecně se doporučuje hnojit jednou za měsíc, ale když máš venku hodně slunce a rostliny jsou aktivní, můžeš zkusit i častěji, třeba jednou za 2-3 týdny. Když je horko a sucho, tak to hnojení se může omezit, protože rostliny nejsou tak žravé. Co se týče různých druhů, tak ano, některé sukulenty jako kaktusy rostou pomaleji, takže je stačí hnojit míň často. Na hnojivo klidně sáhni po speciálním pro sukulenty nebo použij normální tekuté hnojivo pro pokojovky v polovičním množství. Vždycky je lepší začít opatrně a koukat, jak na to reagujou. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
4. 8. 2023
Kristýna Hladíková
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Kdy a jak hnojit sukulenty pěstované v bytě?Podrobný průvodce hnojením sukulentů, který vám pomůže dosáhnout optimálního růstu a zdraví vašich rostlin. Naučte se, kdy a jak správně hnojit sukule...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky