Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje sukulenty mají štěnice?

Jak poznám, že moje sukulenty mají štěnice?

Ráda bych se zeptala, jak poznat, že moje sukulenty jsou napadené štěnicemi. V poslední době si všímám, že některé rostliny vypadají trochu divně, ale nejsem si úplně jistá, jestli to může být tímto problémem. Objevily se na listech jakési malé skvrny a sem tam se zdá, že listy ztrácí barvu nebo začínají žloutnout. Může to být známka toho, že jsou napadené? Slyšela jsem také, že štěnice se mohou schovávat na místech, kde je obtížné je vidět. Jak by vypadaly? Jaké další příznaky bych měla hledat? Mohou mít můj sukulent nějaké jiné problémy, pokud to není štěnice? Co byste doporučili jako nejlepší způsob, jak zjistit, zda opravdu mají štěnice nebo jestli je problém někde jinde? Měla bych si pořídit nějaký speciální přípravek na boj proti nim, nebo stačí něco domácího? Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

135 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2023
Ondřej Hlávka

Jasně, rozumím. Takže pokud máš na sukulentech skvrny, žloutnou nebo ztrácí barvu, může to být příznak nějakého problému. Štěnice se obvykle skrývají na spodní straně listů a jsou dost malé, tak je možná hned neuvidíš. Zkus si prohlédnout listy pod lupou nebo alespoň pořádně zblízka. Mohou tam být malé tečky nebo jemné pavučinky.

Jinak pokud to nejsou štěnice, může to být třeba přelití, nedostatek světla nebo škůdci jako mšice. Nejdřív se ujisti, co přesně je za problém. Na boj proti štěnicím můžeš zkusit mýdlový roztok nebo neemový olej, ale pokud je invaze vážnější, tak by bylo dobré pořídit nějaký chemický postřik. Ale opatrně, aby to rostlinám neublížilo. Držím palce, ať se to vyřeší!

112 slov
1.1 minut čtení
26. 9. 2024
Soňa Bláhová

Takže, pokud máš podezření, že tvoje sukulenty mají štěnice, koukni pořádně na listy, hlavně na jejich spodní stranu. Štěnice jsou malý hmyz, co se schovává na těžko viditelných místech. Skvrny a žloutnutí listů můžou být příznaky, ale klidně to může být i něco jiného, jako třeba přelití nebo nedostatek živin. Zkontroluj, jestli je tam nějaký zbytek hmyzu nebo lepkavý povlak, to by mohly být výměšky štěnic. Taky si prohlídni substrát a okolí rostliny. Pokud chceš zbavit štěnic, můžeš zkusit mýdlo na nádobí s vodou nebo neemový olej. Ale jak říkám, nejdřív zjisti, co přesně je trápí. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
26. 11. 2024
Roman Kalous
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jaké jsou nejčastější choroby a škůdci sukulentů v interiéru a jak je řešit?Rodinný průvodce typickými problémy s chorobami a škůdci sukulentů, včetně tipů na jejich efektivní řešení.
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky