Meskalin.cz/Fórum/Co mám dělat, když moje rostlinky začínají hnědnout?

Co mám dělat, když moje rostlinky začínají hnědnout?

Mám velký problém s mými rostlinkami, které jsem si pořídil před pár měsíci. Všechny byly krásné a zdravé, ale teď začínají hnědnout a já nevím, co s tím. Myslím, že to může být nějaká choroba, nebo možná málo světla? Mám je umístěné na okně, ale možná je to moc sluníčka? Už jsem zkusil je trochu přesunout, ale zdá se, že to moc nepomohlo. Také jsem si všiml, že některé listy jsou jakoby suché a křehké. Zkoušel jsem je i zalévat méně, protože jsem četl, že přemokření může být problém. Ale teď mi přijde, že i tak se to nelepší. Jak poznám, jestli mám hnědnutí listů řešit okamžitě, nebo jestli je to normální proces? Co bych měl zkontrolovat? Mám se podívat na kořeny? Možná i na substrát? Jakou péči byste doporučili pro kaktusy a sukulenty, aby se takové problémy neobjevovaly? Poraďte prosím, co všechno mohu udělat pro záchranu svých rostlin.

149 slov
1.5 minut čtení
10. 7. 2023
Daniel Horálek

Když ti rostlinky hnědnou, může to mít několik příčin. Pokud mají suché a křehké listy, bude to pravděpodobně nedostatek vody nebo přemokření. Zkus zkontrolovat kořeny, jestli nejsou zhnilé, což by znamenalo, že jsi je zaléval moc. Kaktusy a sukulenty potřebují spíš sucho, tak dej pozor na substrát – měl by být dobře odvodněný. Hnědé okraje listů můžou být taky známkou spálení sluncem, takže pokud jsou u okna na přímém slunci, zkus je přesunout někam, kde je to víc rozptýlené světlo. Měj na paměti, že změny v péči trvají nějakou dobu, než se projeví. Takže buď trpělivý a sleduj, jak se rostlinky vyvíjejí. A taky nezapomeň občas přihnojit, aby měly dost živin.

111 slov
1.1 minut čtení
27. 11. 2024
Milan Sýkora

Hnědnutí listů může mít víc příčin. Začni tím, že zkontroluješ, jak často je zaléváš. Můžeš mít přemokřené kořeny, což je častý problém, hlavně u sukulentů a kaktusů. Zkus si vzít rostlinu z květináče a podívat se na kořeny – pokud jsou hnědé a měkké, to není dobré. Dále se podívej na substrát – jestli není moc mokrý nebo zhutněný. Měly by být ve směsi určené pro sukulenty. Co se světla týče, možná je máš na přímém slunci moc dlouho, což může způsobit popálení listů. Zkus je přesunout na místo s rozptýleným světlem nebo je na chvíli zakrýt. A nezapomeň na hnojení – pokud je dáváš málo, taky to může mít vliv. V každém případě sleduj jejich stav a přizpůsobuj péči podle toho, jak reagují.

124 slov
1.2 minut čtení
29. 10. 2024
Viktor Mareš
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jaké jsou nejčastější choroby a škůdci sukulentů v interiéru a jak je řešit?Rodinný průvodce typickými problémy s chorobami a škůdci sukulentů, včetně tipů na jejich efektivní řešení.
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky