Meskalin.cz/Fórum/Bílé skvrny na kaktusu - co to může být?

Bílé skvrny na kaktusu - co to může být?

Narazil jsem na problém, který mi nedá spát. Mám doma několik krásných kaktusů a jeden z nich začal mít na povrchu bílé skvrny. Nejdřív jsem si myslel, že se jenom nějak zašpinil, ale když jsem se na to podíval blíž, tak mi došlo, že to vypadá jako něco vážnějšího. Přemýšlím, jestli by to mohlo být plíseň nebo nějaký škůdce. Slyšel jsem o různých typech parazitů, které mohou napadnout kaktusy, ale nevím, jak tohle přesně rozpoznat. Měl bych zkontrolovat i ostatní rostliny? Jaké jsou příznaky napadení? A co bych měl dělat? Mám se pokusit skvrny odstranit, nebo je lepší kaktus přesadit? Zajímalo by mě, jestli je něco specifického pro péči o kaktusy s touto potíží. Může to ovlivnit i ostatní rostliny v okolí? Jsem dost vystrašený, protože jsem dal do pěstování těchto rostlin hodně energie a nechci o ně přijít. Jaké jsou vaše zkušenosti s bílými skvrnami na kaktusech a co doporučujete? Díky za jakékoliv rady.

155 slov
1.6 minut čtení
22. 4. 2023
Petr Eliáš

Bílé skvrny na kaktusu můžou být způsobený různýma věcma. Často je to buď moučnatka, což je takovej škůdce, nebo nějaká plíseň. Zkus se podívat, jestli se to dá setřít rukou nebo ubrouskem. Když to jde dolů, může to bejt špatnej signál. Určitě zkontroluj i ostatní kaktusy, protože pokud je to škůdce, může se rozšířit. Příznaky napadení jsou většinou podobné - bílý fleky, ale taky můžeš vidět nějaký pavučinky nebo sliz. Co se týče péče, pokud si nejsi jistej, tak kaktus radši přesadíš do novýho substrátu a zkusíš odstranit všechny viditelné škůdce. A nezapomeň na prevenci, třeba ho častěji kontrolovat a udržovat v dobrém prostředí. Držím palce, ať to dopadne dobře.

110 slov
1.1 minut čtení
3. 11. 2024
Božena Tvrdíková

Bílé skvrny na kaktusu můžou být různý věci. Nejčastěji to bývá buď mealybugs, což jsou takový malé chlupaté broučky, nebo plíseň. Zkus se na to podívat zblízka a zjistit, jestli to vypadá jako malý chomáčky nebo jestli je to jen nějaká bílá plíseň. Pokud bys měl mealybugs, tak bys je měl co nejdřív odstranit, protože se rychle množí. Můžeš je zkusit smýt vodou nebo použít nějaký insekticid. Jestli je to plíseň, zkus kaktus nechat na sluníčku a trochu osušit, moc vody mu dávat nemusíš. Určitě bych zkontroloval i ostatní kaktusy, aby ses ujistil, že to není nakažlivé. Když už si s tím kaktusem něco děláš, tak ho klidně přesaď do čerstvýho substrátu, ale buď opatrnej, ať mu neublížíš. Takže v zásadě, koukat na to zblízka, dělat co nejrychlejší kroky a doufat, že se to nezhorší.

135 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2025
Kristýna Marková
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jaké jsou nejčastější choroby a škůdci sukulentů v interiéru a jak je řešit?Rodinný průvodce typickými problémy s chorobami a škůdci sukulentů, včetně tipů na jejich efektivní řešení.
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky