Meskalin.cz/Fórum/Jakou půdu potřebuji pro kaktusy?

Jakou půdu potřebuji pro kaktusy?

Nedávno jsem se rozhodl, že bych chtěl pěstovat kaktusy, protože mi přijdou opravdu fascinující a navíc jsou relativně nenároční na péči. Jenže teď jsem trochu ztracený, pokud jde o to, jakou půdu vlastně pro ty moje budoucí rostlinky potřebuju. Někde jsem četl, že kaktusy vyžadují speciální substrát, ale co to vlastně znamená? Je to úplně jiná zemina než ta, co mám na zahradě? Mám si ji kupovat v obchodě nebo je možné si ji namíchat doma? Které komponenty by měly být součástí ideální směsi pro kaktusy? Vím, že potřebují dobrou drenáž, ale jak to zajistit? Mohu použít nějakou běžnou zahradnickou hlínu, nebo je to špatně? A co písek nebo štěrk, jsou to dobré přísady? Potřebují kaktusy něco speciálního kromě té půdy, třeba nějaké hnojivo nebo něco takového? Bude mi stačit obyčejná květináčová zemina nebo musím investovat do něčeho dražšího? Chtěl bych mít zdravé a krásné kaktusy, tak budu rád za všechny rady a zkušenosti. Co byste mi doporučili?

158 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2021
Blanka Vaníčková

Pro kaktusy potřebuješ něco s dobrou drenáží, fakt důležitý. Obvyklá zahradní hlína je na to dost blbá, protože drží vodu a to kaktusy nemají rády. Můžeš si koupit speciální substrát pro sukulenty nebo si udělat vlastní směs doma. Třeba smíchat běžnou zeminu s hrubým pískem a perlitem nebo štěrkem. Takže poměr třeba 1:1 nebo 2:1, jak ti to vyhovuje.

Písek a štěrk jsou super, dodaj ještě nějaký ten perlit, aby se to opravdu dobře odvodnilo. Co se týče hnojiva, tak v období růstu můžeš použít slabé hnojivo, ale opatrně, kaktusy toho moc nepotřebují.

Takže shrnuto - kupovat drahý substrát nemusíš, stačí namíchat doma i za pár korun a budeš mít zdravé kaktusy. A hlavně nezapomeň na dobré květináče s otvory na dně.

120 slov
1.2 minut čtení
23. 9. 2024
Alena Hlaváčová

Kaktusy fakt potřebujou specifickou půdu. Obvykle se používá substrát, co je hodně propustnej, aby se voda rychle nedržela. Můžeš si koupit hotovou směs na kaktusy v obchodě, ale pokud chceš ušetřit nebo to mít víc DIY, klidně si ji namíchej doma. Dobrý poměr je třeba 2 díly běžné zahradní hlíny a 1 díl písku a 1 díl perlitu nebo štěrku. Tím zajistíš dobrou drenáž, což je pro kaktusy klíčový. Běžná květináčová zemina sama o sobě není ideální, protože zadržuje moc vody.

Hnojivo můžeš použít, ale opatrně, max tak jednou za měsíc během vegetačního období. Někdo dává i trošku s organickým složením, ale to už je na tobě. Takže v podstatě: míchej, drenážuj a hnojivo šetrně a mělo by to fungovat.

119 slov
1.2 minut čtení
16. 8. 2024
Anna Palečková
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Tipy na přípravu půdy pro výsev exotických rostlinObjevte osvědčené tipy na přípravu substrátu pro výsev exotických rostlin a zjistěte, jaké směsi podpoří zdravý růst vašich rostlinek.
1000 slov
10 minut čtení
24. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky