Meskalin.cz/Fórum/Jak správně připravit zeminu pro výsev sukulentů?

Jak správně připravit zeminu pro výsev sukulentů?

Sukulenty jsou úžasné rostliny, které si zamiloval snad každý, kdo se o ně kdy pokusil postarat. Mám ale problém. Plánuju si pár těchto krásných rostlinek vysadit a chtěl bych se zeptat, jak vlastně správně připravit zeminu pro jejich výsev. Je nějaký speciální poměr písku a hlíny, který bych měl dodržet? Slyšel jsem, že sukulenty potřebují dobrou drenáž, takže by mě zajímalo, jestli do zeminy přidávat něco jako perlitu nebo štěrk. Jak moc je důležité, abych použil nějakou speciální směs pro kaktusy a sukulenty, nebo stačí obyčejná zahradní zemina? Další věc je hnojení - jak to funguje u sukulentů? Mám vůbec hnojit, když je vysazuju? A co teplota a vlhkost - jak na to všechno vlastně myslet při přípravě? Budu rád za jakékoliv tipy a rady od zkušenějších pěstitelů, protože bych nechtěl udělat nějakou chybu. Děkuju předem!

136 slov
1.4 minut čtení
28. 7. 2023
František Prokop

Připravit zeminu pro sukulenty není žádná věda, ale jo, je dobrý mít na paměti pár věcí. Sukulenty potřebujou hodně dobrý drenáže, takže zapomeň na klasickou zahradní hlínu. Místo toho si udělej směs s pískem a perlitem nebo štěrkem. Takhle ti to pěkně odteče a kořeny nebudou stát ve vodě, což je pro sukulenty smrtelný. Obvykle se doporučuje tak 50% hlíny, 25% písku a 25% perlitu nebo štěrku. Ale můžeš to trochu upravit podle toho, jaký máš materiály.

Co se týče hnojení, tak hned na začátku to moc přehánět nemusíš. Když je vysazuješ, tak jim dej klid, protože v čerstvý zemině mají dost živin. Hnojit můžeš až po pár měsících, ale spíš lehce a radši v období vegetace, což je jaro a léto.

Teplota a vlhkost - sukulenty mají rády teplo a sucho. Snaž se je nevystavovat přímému slunci hned na začátku, jinak dostanou spáleniny. Chce to trošku aklimatizace. A co se týče vlhkosti vzduchu, tak čím sušší, tím líp.

Takže shrnuto - dobrá drenážní směs, nenaplnit hned hnojivem a postarat se o správnou teplotu a světlo. Držím palce!

175 slov
1.8 minut čtení
6. 12. 2024
Marie Konečná

Takže, když se chystáš na sukulenty, je dobrý mít na paměti, že potřebujou fakt dobrou drenáž. Nejlepší je smíchat nějakou kvalitní zahradní zeminu s pískem nebo perlitem, klidně tak 2:1. Štěrk taky není špatný, to pomáhá odvodnění. Můžeš zkusit i speciální substrát pro kaktusy a sukulenty, ten už má většinou všechno vychytaný. Hnojení? No, když je vysazuješ, tak hned na začátku to moc nehroť. Můžeš začít hnojit až za pár týdnů po výsevu, ale jen slabě. Co se teploty a vlhkosti týče, tak sukulenty mají rády teplo a sucho, takže se snaž je nevystavovat moc vlhkosti. Ideálně je mít někde na sluníčku, ale ne na přímém poledním žáru. Tak hodně štěstí s výsevem!

113 slov
1.1 minut čtení
26. 12. 2023
Oldřich Zich
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Tipy na přípravu půdy pro výsev exotických rostlinObjevte osvědčené tipy na přípravu substrátu pro výsev exotických rostlin a zjistěte, jaké směsi podpoří zdravý růst vašich rostlinek.
1000 slov
10 minut čtení
24. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky