Meskalin.cz/Fórum/Kompost a exotické rostliny - jak to vlastně je?

Kompost a exotické rostliny - jak to vlastně je?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám dotaz ohledně pěstování exotických rostlin a ráda bych se ujistila, že dělám správné rozhodnutí. Vím, že kompost je skvělý zdroj živin pro mnohé rostliny, ale zajímalo by mě, jestli je vhodný i pro exotické druhy? Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které bych chtěla přesadit a přemýšlím o tom, zda jim může kompost prospět nebo naopak uškodit. Slyšela jsem, že některé exotické rostliny mají specifické nároky na půdu a živiny, takže nevím, jestli je to dobrý nápad. Jaké jsou vaše zkušenosti? Mohu použít kompost na kaktusy a jiné sukulenty, nebo bych měla zvolit něco jiného? Děkuji za rady a tipy!

105 slov
1.1 minut čtení
18. 7. 2022
Vladimír Průcha

Kompost může být pro některé exotické rostliny fajn, ale u kaktusů a sukulentů bych byla opatrná. Tyhle rostliny mají rády lehce propustnou půdu a kompost je často moc hutný a zadržuje vlhkost. To jim může uškodit, zvlášť když mají kořeny v mokru. Pokud chceš použít kompost, tak ho určitě smíchej s pískem nebo speciálním substrátem pro kaktusy, aby se zlepšila drenáž. Taky si dej pozor na to, jak moc živin jim dáváš, protože nadbytek hnojiv může být problém. Radši bych šla pro specializovaný substrát na kaktusy a sukulenty, to by mělo být lepší řešení. Ať se daří!

97 slov
1 minut čtení
26. 12. 2024
Tereza Klímová

Tak hele, co se týče kompostu a exotických rostlin jako kaktusy a sukulenty, tak to je trochu tricky. Většina kaktusů má ráda suchou a dobře odvodněnou půdu, takže klasický kompost by mohl být moc těžký a zadržovat vodu, což těmhle rostlinám fakt nesvědčí. Můžeš zkusit udělat nějakou směs, třeba s pískem nebo perlit, aby to mělo lepší strukturu.

Jako jo, kompost je super zdroj živin, ale pro tyhle rostliny radši šáhni po speciálním substrátu určeném pro sukulenty a kaktusy. Takže si dej pozor, ať jim neuděláš víc škody než užitku.

90 slov
0.9 minut čtení
21. 12. 2024
Matěj Tomeš
Meskalin.cz/Články/Sázíme semena
Tipy na přípravu půdy pro výsev exotických rostlinObjevte osvědčené tipy na přípravu substrátu pro výsev exotických rostlin a zjistěte, jaké směsi podpoří zdravý růst vašich rostlinek.
1000 slov
10 minut čtení
24. 5. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky