Jaký je nejlepší substrát pro kaktusy?
Když se rozhodnu začít s pěstováním kaktusů, dost často se mi v hlavě honí otázka, jaký substrát je pro ně vlastně ten nejlepší. Kaktusy jsou tolik fascinující rostliny, ale chápu, že jejich úspěšné pěstování může být trochu oříšek. Slyšel jsem, že je důležité mít dobrou drenáž, ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké složky by měl substrát obsahovat, aby se kaktusy cítily jako doma? Mám použít hotové směsi pro kaktusy, nebo si radši připravit vlastní? Vím, že některé substráty mohou být příliš těžké a zadržovat vlhkost, což pro kaktusy rozhodně není ideální. Jak se tedy vyhnout těmto chybám? Taky slyším názory na přidávání perlitu nebo písku do směsi. Je to opravdu nezbytné, nebo to závisí na druhu kaktusu, který mám? A co třeba kombinace s jinými materiály jako je vulkanická hornina nebo kokosová vlákna? Myslím si, že každý kaktus má trochu jiné potřeby a někdy je těžké se v tom vyznat. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s různými substráty a co byste doporučili začátečníkům? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají s pěstováním kaktusů nějaké zkušenosti.