Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší substrát pro kaktusy?

Jaký je nejlepší substrát pro kaktusy?

Když se rozhodnu začít s pěstováním kaktusů, dost často se mi v hlavě honí otázka, jaký substrát je pro ně vlastně ten nejlepší. Kaktusy jsou tolik fascinující rostliny, ale chápu, že jejich úspěšné pěstování může být trochu oříšek. Slyšel jsem, že je důležité mít dobrou drenáž, ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké složky by měl substrát obsahovat, aby se kaktusy cítily jako doma? Mám použít hotové směsi pro kaktusy, nebo si radši připravit vlastní? Vím, že některé substráty mohou být příliš těžké a zadržovat vlhkost, což pro kaktusy rozhodně není ideální. Jak se tedy vyhnout těmto chybám? Taky slyším názory na přidávání perlitu nebo písku do směsi. Je to opravdu nezbytné, nebo to závisí na druhu kaktusu, který mám? A co třeba kombinace s jinými materiály jako je vulkanická hornina nebo kokosová vlákna? Myslím si, že každý kaktus má trochu jiné potřeby a někdy je těžké se v tom vyznat. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s různými substráty a co byste doporučili začátečníkům? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají s pěstováním kaktusů nějaké zkušenosti.

183 slov
1.8 minut čtení
14. 2. 2023
Dominik Řezáč

Když jde o substrát pro kaktusy, tak je fakt důležitý, aby byl dobře provzdušněný a měl dobrou drenáž. Kaktusy nesnáší přemokření, takže nejlepší je míchat třeba hlínu s pískem nebo perlitem. Někteří lidi dávají i štěrk nebo vulkanickou horninu, což taky pomáhá s odvodněním. Pokud chceš ušetřit čas, tak klidně kup hotovou směs na kaktusy, ale pokud chceš, můžeš si to namíchat sám. Mnoho kaktusů preferuje lehčí směsi, takže se neboj experimentovat. Taky záleží na druhu – některé potřebují víc organické hmoty, jiné zase víc minerálů. Takže když začneš, sleduj, jak se tvým kaktusům daří a podle toho upravuj substrát. Hlavní je, aby tam byla ta drenáž a substrát moc nezadržoval vodu.

112 slov
1.1 minut čtení
25. 5. 2024
Lucie Kotková

Takže, co se substrátu pro kaktusy týče, tak je to fakt důležitý. Hlavně by měl být dobře propustný, jinak ti kaktusy uhynou na hnilobu. Klasika je míchat zahradní substrát s pískem nebo perlitem - to zlepší drenáž. Někdo přidává i štěrk nebo vulkanickou horninu, což je fajn.

Pokud si chceš udělat vlastní směs, tak zkus 1:1 poměr substrátu a písku nebo perlitu. Hotové směsi jsou taky OK, ale radši koukni na složení, ať tam není moc rašeliny, ta drží vlhkost. Kokosová vlákna bych nedoporučoval, spíš jen pro některé druhy.

Každý kaktus má trochu jiné požadavky, ale většina se shodne na tom, že lehký a vzdušný substrát je základ. A nezapomeň na dobré odvodnění ve květináči – díry musí být! Tak hodně štěstí s pěstováním!

123 slov
1.2 minut čtení
26. 5. 2024
Aleš Pospíšil
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro vaše kaktusy a sukulentyZjistěte, jak vytvořit ideální substrát pro kaktusy a sukulenty, aby rostly zdravě a krásně. Tento článek rozebírá klíčové komponenty, které by měl vá...
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky