Meskalin.cz/Fórum/Hnojivo pro kaktusy – je to potřeba nebo ne?

Hnojivo pro kaktusy – je to potřeba nebo ne?

Pěstuji kaktusy už nějaký čas, ale nikdy jsem si nebyl jistý, jestli potřebují speciální hnojivo, nebo jestli je to jenom nějaký mýtus. Jako každý začínající zahradník jsem zkoušel různé způsoby péče, ale co se týče hnojení, mám v tom trochu zmatek. Vím, že kaktusy jsou rostliny, které přežijí i v drsných podmínkách, ale zase si říkám, jestli by nemohly z něčeho profitovat. Slyšel jsem, že existují speciální hnojiva určená pro sukulenty a kaktusy, ale nevím, jestli to opravdu používají všichni. Zajímalo by mě, jestli je nutné investovat do těchto speciálních směsí nebo stačí nějaké univerzální hnojivo. Co si o tom myslíte? A jaké máte zkušenosti? Hnojíte své kaktusy vůbec? Jak často a v jakých obdobích roku? Také mě zajímá, jestli jsou nějaké příznaky nedostatku živin u kaktusů, na které bych měl dávat pozor. Děkuju za vaše rady a tipy!

139 slov
1.4 minut čtení
15. 12. 2024
Daniela Procházková

Hnojivo pro kaktusy určitě není nutnost, ale může jim pomoct, zvlášť když je pěstuješ v květináčích. Kaktusy si většinou umí poradit s nedostatkem živin, ale pokud chceš, aby rostly hezky a měly barvy, tak to hnojivo můžeš zkusit. Speciální hnojiva pro sukulenty a kaktusy obsahují správné živiny, hlavně fosfor a draslík, co podporují květy a zdravý růst. Můžeš použít i univerzální hnojivo, ale radši zředěné, aby to nebylo moc silné. Co se týče období, tak na jaře a v létě je ideální čas hnojit, protože tehdy rostou nejvíc. Na podzim a v zimě většinou odpočívej a hnojení vynechej. Příznaky nedostatku živin jsou žloutnutí nebo ztráta tvaru, takže na to si dej pozor. Osobně hnojím tak jednou za měsíc v růstové sezóně a docela mi to funguje.

126 slov
1.3 minut čtení
28. 4. 2024
Richard Hrdlička

Hnojivo pro kaktusy je docela rozšířené téma. Osobně si myslím, že to není nutné, pokud máš dobrý substrát. Kaktusy jsou schopné přežít v drsných podmínkách, ale trochu hnojiva může pomoct, pokud chceš, aby rychleji rostly nebo byly hezčí. Většinou se doporučuje použít speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy, protože má správný poměr živin. Já hnojím jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě to už nedávám, protože kaktusy většinou spí. Pokud vidíš, že kaktusy mají slabý růst, žloutnou nebo se deformují, to může být známka nedostatku živin. Takže jo, hnojit trošku můžeš, ale není to úplně nutné, pokud se o ně staráš dobře. Každý to dělá jinak, takže si zkus najít ten svůj styl.

122 slov
1.2 minut čtení
5. 3. 2024
Nikola Palečková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro vaše kaktusy a sukulentyZjistěte, jak vytvořit ideální substrát pro kaktusy a sukulenty, aby rostly zdravě a krásně. Tento článek rozebírá klíčové komponenty, které by měl vá...
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky