Meskalin.cz/Fórum/Můžu pro sukulenty použít běžnou zahradní zem?

Můžu pro sukulenty použít běžnou zahradní zem?

Když jsem se rozhodl začít pěstovat sukulenty, tak jsem narazil na spoustu informací o tom, jaké substráty jsou pro tyto rostlinky nejlepší. Ale pořád mi vrtá hlavou jedna otázka – je možné použít běžnou zahradní zem pro sukulenty? Vím, že mají specifické nároky na půdu a že většina doporučení zahrnuje nějaké specializované směsi, které jsou určené přímo pro kaktusy a sukulenty. Přesto mě napadlo, jestli by se to dalo nějak zvládnout i s obyčejnou zahradní zeminou. Mám doma dostatek kompostu a hlíny, co jsem si připravil z vlastní zahrady a vlastně by se mi to ušetřilo spoustu času a peněz, než abych sháněl nějaký speciální substrát. Zajímalo by mě, jaké by mohly být případné problémy s používáním běžné zahradní země? Je pravda, že může být příliš těžká nebo zadržovat příliš vlhkosti? A co když do ní přimíchám trochu písku nebo perlitu? Pomohlo by to? Někdo říká, že sukulenty potřebují dobrý odvod vody, takže bych se nechtěl dostat do situace, kdy mi začnou uhnívat kořeny. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Měli jste někdy problémy s pěstováním sukulentů v zahradní zemině? A co byste doporučili jako nejlepší řešení pro někoho, kdo chce pěstovat tyto krásné rostlinky bez toho, aby investoval spoustu peněz do substrátů?

203 slov
2 minut čtení
19. 6. 2023
Aleš Machač

Zahradní zem pro sukulenty? To je docela oříšek. Obecně se doporučuje nic moc takového používat, protože běžná hlína má tendenci zadržovat vodu, což není pro sukulenty ideální. Oni milujou suchý podmínky a pokud máš těžkou zahradní zem, tak ti to může způsobit problémy s uhníváním kořenů. Pokud ale opravdu chceš použít tu zem, tak přimíchej hodně písku nebo perlitu, aby se to provzdušnilo a zlepšil se odvod vody. Můžeš zkusit i kompost, ale opatrně, ať to není moc těžký. Dobrý poměr by mohl být něco jako 1:1:1 – zahradní zem, písek a kompost. Ale stejně bych doporučil do budoucna poohlídnout se po specializovaných substrátech, jsou na to prostě lepší. Když to zkusíš s tou zahradní, sleduj rostlinky, jestli nemají žloutnoucí listy nebo jiný problémy – to ti napoví, jestli je to ono.

132 slov
1.3 minut čtení
1. 12. 2024
Karolína Kubíčková

Použití běžné zahradní země pro sukulenty není úplně ideální. Tyhle rostlinky mají rády dobře odvodněné substráty, a zahradní hlína má tendenci zadržovat vlhkost, což může vést k hnilobě kořenů. Když už bys to chtěl zkusit, určitě bych doporučil přidat nějaký písek nebo perlit, aby se zlepšila drenáž. Taky pozor na to, jestli ta zem není moc těžká a nezapomínej na dobré odvodnění v květináči – nějaké díry na dně jsou nutnost. Mám zkušenosti s tím, že pokud je zemina příliš hutná, tak sukulenty nerostou tak hezky a můžou uhynout. Takže pokud chceš ušetřit, zkombinuj tu zahradní zem s něčím, co pomůže udržet sucho a vzduch – třeba ten perlit nebo štěrk. Ale obecně platí – čím víc se přiblížíš ke specializovanému substrátu, tím lepší výsledky budeš mít.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 12. 2024
Hana Sládková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Optimální složení substrátu pro vaše kaktusy a sukulentyZjistěte, jak vytvořit ideální substrát pro kaktusy a sukulenty, aby rostly zdravě a krásně. Tento článek rozebírá klíčové komponenty, které by měl vá...
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky