Meskalin.cz/Fórum/Jaký je nejlepší poměr písku a zeminy pro kaktusy?

Jaký je nejlepší poměr písku a zeminy pro kaktusy?

Pěstování kaktusů se stává stále populárnější a já bych rád zjistil, jak správně namíchat substrát pro tyto fascinující rostliny. Četl jsem, že kaktusy potřebují dobře odvodněnou směs, ale kolik písku a kolik zeminy vlastně použít? Někde jsem se dočetl, že by to mohlo být 1:1, ale pak mi někdo řekl, že lepší je více písku, protože to pomáhá s odvodněním. Také nevím, jestli se do směsi vyplatí přidat nějaké další složky jako perlit nebo štěrk. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké osvědčené recepty na substrát pro kaktusy. Co funguje nejlépe? A jak je to s různými druhy kaktusů? Je potřeba pro každou odrůdu jiný poměr? Rád bych také věděl, jaké problémy mohou nastat, když substrát není optimální. Předem díky za všechny rady a tipy!

124 slov
1.2 minut čtení
21. 2. 2023
Václav Jirka

Takže, co se týče poměru písku a zeminy pro kaktusy, většina lidí se shodne, že víc písku je lepší. Rád používám poměr 2:1, takže dvě části písku a jedna část zeminy. To zajišťuje skvělý odvod vody. Kromě toho je fajn přidat perlit nebo štěrk, protože to ještě víc pomáhá s provzdušněním substrátu.

Co se týká různých druhů kaktusů, někteří z nich mohou mít trochu jiné potřeby, ale většinou to platí pro všechny. Pokud máš kaktusy, co jsou citlivější na vlhkost, tak bych doporučil klidně víc písku nebo perlitu.

Když substrát není ideální, můžeš narazit na problémy jako hniloba kořenů nebo listová plíseň. Takže držet se dobrého poměru je klíčový. Nezapomeň taky na dobré drenáže na dně květináče! Tak hodně štěstí s pěstováním!

120 slov
1.2 minut čtení
27. 3. 2024
Helena Špačková

Tak já ti k tomu řeknu, že většinou se doporučuje poměr 2:1 písek a zemina. Takže víc písku, aby se to dobře odvodnilo. Můžeš klidně přidat perlit nebo štěrk, to je super na provzdušnění. U některých kaktusů, jako jsou sukulenty, můžeš zkusit i víc písku, třeba 3:1. Ale obecně platí, že čím víc písku, tím lepší drenáž. Když substrát není ideální, tak hrozí hniloba kořenů nebo žloutnutí listů. Každý kaktus může mít trochu jiné nároky, ale tohle je taková základní směs. Takže experimentuj a uvidíš, co funguje nejlíp.

88 slov
0.9 minut čtení
16. 9. 2024
Jaroslava Řezníková
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Příprava substrátu: Klíčové tipy pro úspěšné pěstitele kaktusůObjevte, jak správně namíchat substrát pro kaktusy a jaké materiály použít pro jejich zdravý růst. Přečtěte si naše tipy a triky pro pěstování těchto ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky