Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít obyčejnou zahradní zeminu na kaktusy?

Můžu použít obyčejnou zahradní zeminu na kaktusy?

Přemýšlím o pěstování kaktusů a narazil jsem na problém s tím, jakou zeminu vlastně použít. Vždycky jsem měl zahradu a mám doma zásobu obyčejné zahradní zeminy, která mi zbyla po výsadbě květin a dalších rostlin. Tak mě napadlo, jestli by nebylo jednodušší použít právě tuhle zeminu na kaktusy. Nemám moc zkušeností s pěstováním těchto exotických rostlin, takže bych rád věděl, jestli je to vůbec možné. Četl jsem, že kaktusy potřebují speciální substrát, ale nevím přesně proč a co to obnáší. Je pravda, že zahradní zemina může být příliš těžká nebo zadržovat vodu, což by mohlo být pro kaktusy škodlivé? Nechci je hned na začátku zabít špatným výběrem půdy. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké tipy, jak případně upravit obyčejnou zeminu tak, aby byla vhodná pro pěstování kaktusů. Mám se raději zaměřit na koupi specializované směsi, nebo by se dalo něco vymyslet i s tím, co už doma mám? Děkuji za každou radu a zkušenosti!

155 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2024
Jitka Šindelářová

Zahradní zemina není pro kaktusy ideální, protože je většinou příliš těžká a zadržuje moc vody. Kaktusy milují suché podmínky a pokud budeš mít normální zahradní substrát, můžeš je snadno přelít a pak uhynou. Pokud chceš použít tu zeminu, můžeš ji trochu upravit. Zkus do ní přimíchat písek nebo perlitu, to by mohlo pomoct zlepšit drenáž. Ideálně ale doporučuji koupit speciální směs na kaktusy. Ta už má všechno potřebné, takže se nemusíš bát, že bys něco pokazil. S těma kaktusama je fakt lepší mít jistotu.

84 slov
0.8 minut čtení
7. 4. 2024
Kamila Daňková

Zahradní zemina není ideální pro kaktusy, protože většinou je moc těžká a zadržuje vodu, což kaktusům nesvědčí. Tyhle rostliny potřebují dobrou drenáž, aby jim kořeny nezačaly hnít. Pokud chceš používat tu svoji zahradní zeminu, doporučuju ji smíchat s nějakým pískem nebo perlitem, aby se zlepšila propustnost a snížila zadržovaná vlhkost. Můžeš taky přidat štěrk, to by mohlo pomoct. Ale spíš bych se přikláněl k nákupu speciální směsi na kaktusy, ta už je udělaná tak, jak má být a ušetříš si tím starosti. Takže pokud chceš mít kaktusy v pohodě, radši investuj do správného substrátu.

94 slov
0.9 minut čtení
22. 8. 2024
Ivana Hrubá
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Příprava substrátu: Klíčové tipy pro úspěšné pěstitele kaktusůObjevte, jak správně namíchat substrát pro kaktusy a jaké materiály použít pro jejich zdravý růst. Přečtěte si naše tipy a triky pro pěstování těchto ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky