Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám měnit substrát u svých kaktusů?

Jak často mám měnit substrát u svých kaktusů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Chtěl bych se zeptat, jak často je dobré měnit substrát u kaktusů. Mám doma několik různých druhů a nevím, jestli je to jednou za rok, nebo třeba jen každé dva roky. Rád bych věděl, co je pro ně nejlepší, protože už jsem slyšel různé názory. Někteří říkají, že čerstvý substrát pomáhá kaktusům lépe prospívat a růst, zatímco jiní tvrdí, že pokud kaktusy vypadají zdravě, není důvod substrát měnit. Co si o tom myslíte? A co třeba použitý substrát? Měli bychom ho nějakou dobu nechat odpočívat nebo ho zcela vyměnit? Zajímá mě také, jaké znaky by mohly naznačovat, že je čas na změnu substrátu. Je to třeba podle toho, jak rostlina roste nebo podle toho, jak vypadá samotný substrát? Děkuji za všechny rady a tipy!

128 slov
1.3 minut čtení
8. 7. 2023
Ladislav Říha

Když jde o kaktusy, tak substrát bych měnil tak jednou za 1-2 roky. Pokud vidíš, že rostlina vypadá zdravě a roste, tak to není zas tak nutný. Ale čerstvej substrát může pomoct s drenáží a dodá živiny. Když substrát začne vypadat upadle nebo se zhutní, to je jasný signál, že je čas na výměnu. Co se týče použitýho substrátu, klidně ho můžeš trochu nechat odpočívat, ale spíš doporučuji ho nahradit novým, aby se předešlo možným houbám nebo škůdcům. Takže sleduj kaktusy a když vidíš, že by se jim mohlo dařit lépe, klidně do toho jdi.

95 slov
1 minut čtení
19. 11. 2024
Lukáš Sládek

Podle mých zkušeností s kaktusy je dobrý nápad měnit substrát tak jednou za 1-2 roky. Pokud máš pocit, že substrát už je vyčerpaný nebo se zdá být zhutněný, tak to chce změnu. Kaktusy potřebují dobré odvodnění a čerstvý substrát jim v tom pomůže. A pokud vidíš, že kořeny už vyplňují květináč, je na čase je přesadit do většího a s novým substrátem.

Co se týče použitého substrátu, já osobně ho většinou nevyužívám znova, protože může obsahovat soli a další nečistoty. Ale když ho chceš použít, tak ho aspoň dobře propláchni nebo nech uschnout na sluníčku, aby se zbavil nežádoucích látek.

Znaky, kdy měnit substrát? Jestli máš kaktus, co neroste, nebo začal hnít, to může být jasný signál. Takže pokud kaktusy vypadají zdravě a daří se jim, tak není potřeba spěchat s výměnou... ale občas to chce prostě udělat pro jistotu!

138 slov
1.4 minut čtení
5. 8. 2023
Pavel Brabec
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Příprava substrátu: Klíčové tipy pro úspěšné pěstitele kaktusůObjevte, jak správně namíchat substrát pro kaktusy a jaké materiály použít pro jejich zdravý růst. Přečtěte si naše tipy a triky pro pěstování těchto ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky