Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ substrátu je nejlepší pro kaktusy?

Jaký typ substrátu je nejlepší pro kaktusy?

V poslední době se mi dostalo do rukou několik kaktusů a ráda bych se ujistila, že jim dávám to nejlepší, co můžu. Vím, že kaktusy mají specifické potřeby, pokud jde o substrát a zalévání, ale jsem si jistá, že existuje spousta různých názorů na to, jaký substrát je pro ně vlastně ten pravý. Slyšela jsem o různých směsích, které obsahují písek, perlitu nebo dokonce štěrk, ale nevím, co by bylo ideální. Záleží snad na druhu kaktusu? A co třeba pH substrátu? Existují nějaké konkrétní značky nebo recepty na míchání vlastního substrátu? Také bych se ráda dozvěděla, jak moc propustný by měl být ten substrát a jestli je lepší používat hotové směsi nebo si to namíchat sama. Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů a jaký substrát vám nejlépe fungoval? Děkuju všem za rady!

132 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2024
Alois Vorel

Takže, co se týče substrátu pro kaktusy, většinou se doporučuje něco hodně propustného. Můžeš zkusit směs s pískem, perlitem a třeba trochou rašeliny. Někteří lidi používají i štěrk nebo keramzit pro zlepšení drenáže. Záleží fakt na druhu kaktusu, některý mají rádi víc písku, jiný zas víc organiky. pH by mělo být trochu kyselejší, tak kolem 6,5 je v pohodě. Co se týče hotových směsí, tak ty jsou fajn a ušetří práci, ale pokud chceš míchat vlastní, tak to taky funguje. Kaktusy prostě nemají rády stát ve vodě, takže čím propustnější substrát, tím líp. Z vlastní zkušenosti mi fungovala směs 1:1 písek a perlit. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
23. 10. 2023
Vojtěch Hruška

No, pro kaktusy je fakt důležitý, aby substrát byl dobře propustnej. Většina lidí používá směs písku, perlitu a nějakou tu zeminu, co má dobrý odvod vody. Písek je super, ale musí být hrubý, jinak se to zbytečně slehne. Nějaký štěrk do mixu taky neuškodí. Kaktusy moc nemusí vlhko, takže dej pozor na přelití. Co se pH týče, tak většinou bys měla mít něco kolem 6-7, ale kaktusy si poradí i s trošku kyselčím substrátem.

Můžeš klidně zkusit namíchat vlastní směs, já třeba míchám 1:1 písek a perlit a pak do toho šoupnu trochu kompostu. Hotový směsi jako jsou ty od nějakých značek pro sukulenty taky fungujou, ale chtělo by to doladit podle toho, co máš za kaktusy. Někdo preferuje kupovat hotovku, jiný zase radši experimentuje doma. Hlavně je to o tom najít správnou rovnováhu, aby se ti kaktusy nestresovaly.

Jako jo, záleží na druhu kaktusu, ale obecně platí, že čím propustnější substrát, tím líp. Takže pokud chceš, aby ti rostly jak z vody (ale bez vody), tak se tímhle směrem koukni.

169 slov
1.7 minut čtení
26. 2. 2023
Petra Vondrová
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Jak substrát ovlivňuje zdraví a růst vašich kaktusůObjevte, jaký vliv má správný substrát na prosperitu vašich kaktusů a jak rozpoznat problémy se substrátem.
1000 slov
10 minut čtení
12. 8. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky