Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je substrát pro kaktusy špatný?

Jak poznám, že je substrát pro kaktusy špatný?

Zajímalo by mě, jak se dá zjistit, jestli je substrát pro kaktusy, které mám, špatný. Mám pár kaktusů a chtěl bych je mít zdravé a krásné. Vím, že substrát by měl být dobře propustný a vzdušný, ale občas se mi zdá, že ten můj nevypadá úplně dobře. Jaké jsou znaky toho, že substrát nevyhovuje potřebám kaktusů? Mám na mysli třeba barvu, strukturu nebo něco jiného. Uvažoval jsem o tom, že bych mohl substrát vyměnit, ale nevím, zda to dělám správně. Kdy je nejlepší čas na výměnu substrátu? A co když už je kaktus zasazený a já si všimnu, že by mu mohlo být lépe v jiném druhu substrátu? Jaké materiály byste doporučili použít pro dobrý růst? Je to složitější, než jsem si myslel a rád bych znal názory ostatních pěstitelů. Děkuju!

131 slov
1.3 minut čtení
25. 6. 2023
Alois Vorel

Takže, substrát pro kaktusy je fakt důležitý. Když je špatnej, tak to poznáš podle pár věcí. Třeba pokud je moc hutnej, nebo se hromadí voda, to je jasnej signál. Kaktusy potřebujou vzdušnost, takže pokud substrát vypadá jako bláto nebo se snadno slehává, tak to neni dobrý. Barva může taky něco napovědět – pokud je tmavej a mokrej, těžko říct, ale spíš to není ideální.

Kdy vyměnit? Ideálně na jaře, když začínají růst, ale pokud už máš kaktus v něčem špatným, klidně ho přesaď hned. Nutně to nemusí bejt složitý – stačí vzít nějakou směs určenou na sukulenty, nebo si udělat vlastní z písku, perlitu a trochu zeminy. Důležité je, aby substrát dobře odváděl vodu a byl prodyšný. Takže jestli máš podezření na špatnej substrát, neváhej a dej se do toho!

130 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2023
Denisa Čermáková

Substrát pro kaktusy je fakt důležitý, takže když si nejsi jistej, jestli je dobrej, koukni na pár věcí. Pokud je substrát moc hutný nebo zadržuje vodu, kaktus může začít hnít, což je špatně. Takže když vidíš, že substrát má takovou těžkou, mokrou strukturu, to není dobrý. Barva by měla být spíš světlá a hrubá, pokud je tmavý nebo jakoby blátivý, tak to není ono.

Když se substrát začne zpeňovat nebo rozpadat a nemá tu správnou jemnou texturu, tak to taky může znamenat problém. Pokud vidíš plíseň nebo zápach, tak to jasně volá po výměně.

Nejlepší čas na výměnu substrátu je na jaře, když začínají růst. Ale klidně můžeš vyměnit i když už máš kaktus zasazený – opatrně ho vyndej a dej do novýho substrátu. Doporučuje se použít směs písku, perlitu a zeminy pro kaktusy, to udělá dobrou propustnost a vzdušnost. Takže zkus tyhle tipy a uvidíš, jak tvé kaktusy zareagují.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2023
Matěj Průcha
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Jak substrát ovlivňuje zdraví a růst vašich kaktusůObjevte, jaký vliv má správný substrát na prosperitu vašich kaktusů a jak rozpoznat problémy se substrátem.
1000 slov
10 minut čtení
12. 8. 2022
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky