Meskalin.cz/Fórum/Kdy vyměnit substrát u kaktusů?

Kdy vyměnit substrát u kaktusů?

Zdravím všechny milovníky kaktusů! Mám takovou otázku ohledně péče o tyto úžasné rostliny. Zejména bych se chtěl zeptat, kdy je ten správný čas na výměnu substrátu. Moji kaktusáci vypadají fajn, ale občas mám pocit, že by potřebovali nový domov nebo alespoň novou půdu. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké jasné znaky, podle kterých bych mohl poznat, že je čas na změnu substrátu? Je dobré měnit substrát pravidelně, nebo to závisí na konkrétním druhu kaktusu? A co se týče kvality substrátu - je lepší používat specializované směsi pro kaktusy, nebo stačí něco univerzálního? A jaký vliv má výměna substrátu na růst a zdraví kaktusů? Měl jsem také na mysli, jak často bych měl kontrolovat kořeny a zda je dobré je při výměně substrátu prohlédnout. Byl bych vděčný za všechny rady a zkušenosti, které byste mohli sdílet. Děkuju!

136 slov
1.4 minut čtení
22. 8. 2022
Emil Bureš

Kdy vyměnit substrát? Tak to záleží na několika věcech. Pokud kaktusy rostou pomalu nebo vůbec, může to být známka, že je substrát vyčerpaný. Taky se podívej na kořeny – pokud jsou hnědé nebo hnijou, je čas na výměnu. Někdo doporučuje měnit substrát každé 2-3 roky, jiní říkají, že stačí, když vidíš problém.

Co se týče kvality substrátu, radši používej specializované směsi pro kaktusy. Mají lepší drenáž a živiny potřebné pro tyhle rostliny. Univerzální substrát může být moc těžký a kaktusy pak trpí.

Výměna substrátu může hodně pomoct – čerstvý substrát dodá kořenům sílu a podporuje růst. Při výměně se určitě koukni na kořeny a případně je ořež, pokud jsou poškozené. Kontroluj kořeny alespoň při každé druhé výměně substrátu. Takže hlavně pozoruj své kaktusy, oni ti řeknou, co potřebují.

126 slov
1.3 minut čtení
17. 12. 2024
Tereza Klímová

Takže, jestli chceš vědět, kdy měnit substrát u kaktusů, tak to je docela důležitý téma. Obecně platí, že bys měl substrát měnit, když vidíš třeba, že už je rozpadlý, nebo kaktus už v něm nesedí jak má. Když kořeny začnou vyčnívat z květináče nebo když substrát nevypadá zdravě – jako že je zhutněný nebo plný soli. Někdo doporučuje měnit substrát každý 2-3 roky, ale záleží na druhu a jak rostlina roste. Co se týče směsí, tak určitě doporučuji specializovanou směs pro kaktusy – ty univerzální často obsahují moc organiky, což může kaktusům škodit. A kontrolovat kořeny je fajn nápad, zvlášť při přesazování; občas se tam objeví hniloba a to chceš hned vyřešit. Takže jo, občas se na to mrkni a uvidíš, jak se mu daří.

125 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2023
Simona Háchová
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Kdy je čas na výměnu substrátu u kaktusů a sukulentů?Praktické rady pro výměnu substrátu, rozpoznání potřeb rostlin a přípravy na tento důležitý úkon.
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky