Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je čas na nový substrát pro sukulenty?

Jak poznám, že je čas na nový substrát pro sukulenty?

Mám pár sukulentů a čím víc se o ně starám, tím víc mě zajímají jejich potřeby. A teď jsem se dostal do situace, kdy si nejsem úplně jistý, jestli už je čas na nový substrát. Jaké jsou vlastně ty hlavní signály, které mi napoví, že by bylo dobré substrát vyměnit? Vím, že sukulenty potřebují dobrý odtok a správné složení půdy, ale jak to poznat na vlastní rostlině? Všiml jsem si, že některé listy začínají lehce ztrácet barvu a celkově mi přijdou takové unavené. Někdo mi říkal, že to může být známka toho, že už substrát neplní svou funkci, ale co když je problém někde jinde? Jakou roli hraje třeba hnojení nebo přesazování? Co byste doporučili jako ideální interval pro výměnu substrátu? Je lepší to dělat na jaře nebo v létě? A co když mám sukulenty v různých květináčích, mají snad všechny stejné požadavky? Jak si mohu být jistý, že nový substrát bude pro mé rostliny ten pravý? A co vlastně znamená, když mi někdo říká 'substrát pro sukulenty'? Je to něco speciálního nebo mohu použít i něco jiného? Budu rád za jakékoliv zkušenosti nebo tipy, protože chci svým sukulentům poskytnout tu nejlepší péči.

193 slov
1.9 minut čtení
24. 1. 2024
Filip Polák

Je super, že se o sukulenty tak staráš. Kdy je čas na nový substrát, to je vždycky ošemetný. Hlavně sleduj, jak se rostliny chovají. Když začnou ztrácet barvu, jak píšeš, může to fakt znamenat, že substrát je vyčerpaný nebo špatně odvodňuje. Pokud máš v květináčích hodně kořenů, tak by to mohlo být taky důvod, proč už jim není dobře. S tím hnojením - pokud je hnojíš pravidelně, tak substrát by měl být v pohodě. Ale i tak se doporučuje zhruba každé 2-3 roky substrát vyměnit, ideálně na jaře, když začínají růst.

Když máš sukulenty v různých květináčích, tak si dej pozor na jejich potřeby, některé jsou náročnější než jiné. Co se týče substrátu pro sukulenty, tak většinou to znamená něco s dobrou drenáží – písek, perlit nebo kokosové vlákno. Klidně můžeš použít i univerzální zeminu, ale přidej něco na zlepšení odtoku. Takže když vidíš tyhle známky unavených listů a kořeny lezou ven z květináče, je čas na výměnu. Nezapomínej ale i na správnou péči mezi tím.

166 slov
1.7 minut čtení
10. 4. 2023
Ladislav Říha

Jasně, u sukulentů je pár jasných signálů, kdy bys měl vyměnit substrát. Pokud vidíš, že listy ztrácí barvu nebo vypadají unaveně, může to být známka nedostatku živin nebo špatné drenáže. Další věc, na kterou dej pozor, je, jestli se substrát drolí, nebo má moc kompaktní strukturu. Jestliže voda špatně odtéká nebo zůstává stát na povrchu, je to taky špatně.

Obecně platí, že každý rok na jaře je ideální čas na přesazení a výměnu substrátu. Letošní hnojení bys měl spíš přizpůsobit tomu, jak se rostlinám daří – pokud se zdají oslabené, k tomu můžeš přidat nějaké hnojivo na sukulenty.

Co se týče substrátu, tak fakt existují speciální směsi pro sukulenty – většinou jsou lehčí a obsahují písek nebo perlit pro lepší odtok. Ale můžeš si namíchat i vlastní s trochou kompostu a písku.

Každá rostlina má trochu jiné nároky, tak kontroluj konkrétní sukulenty, co máš doma. Ale celkově dodržuj základní pravidla a snad budou spokojení!

153 slov
1.5 minut čtení
14. 4. 2022
Renata Štěpánová
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Kdy je čas na výměnu substrátu u kaktusů a sukulentů?Praktické rady pro výměnu substrátu, rozpoznání potřeb rostlin a přípravy na tento důležitý úkon.
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky