Meskalin.cz/Fórum/Můžu změnit substrát u kaktusu i v zimě?

Můžu změnit substrát u kaktusu i v zimě?

Přemýšlím, jestli je možné měnit substrát u kaktusu v zimním období. Mám několik rostlin, které si žijí spokojeně na okně, ale poslední dobou mi přijde, že jejich substrát už není to pravé ořechové. Jenže venku je zima a já se bojím, že by to mohlo kaktusům uškodit. Zkoušel jsem hledat informace, ale nikde jsem nenašel jasnou odpověď, jestli je to bezpečné nebo ne. Rád bych věděl, jestli se kaktusy v zimě mohou stresovat nebo jestli to zvládnou. Jak moc záleží na teplotě a světle? Mám obavy, že když je přesadím do nového substrátu teď, tak se jim třeba nebude dařit, nebo dokonce uschnou. Co si o tom myslíte? Je lepší počkat na jaro, nebo mám risknout a přejít na nový substrát už teď? Jaké máte zkušenosti s přesazováním kaktusů v zimě? Díky za jakékoli rady!

135 slov
1.4 minut čtení
22. 7. 2023
Petr Jelínek

Změnit substrát u kaktusu v zimě se moc nedoporučuje. Kaktusy v zimě obvykle odpočívají a jsou méně aktivní, takže přesazování může způsobit stres. Pokud je substrát opravdu špatný a vidíš, že už neplní svou funkci, tak to zkus, ale buď opatrný. Vybírej teplé místo, aby se nezchladily. Světlo hraje taky roli, tak je dej na místo, kde budou mít dostatek přirozeného světla. Ale jestli můžeš, radši počkej do jara, kdy začnou růst a lépe snesou změny. Zkušenosti ukazují, že to s nimi může zamávat, tak si to dobře rozmysli.

89 slov
0.9 minut čtení
22. 5. 2024
Rudolf Novotný

Změna substrátu u kaktusu v zimě není úplně ideální, protože kaktusy jsou v tomto období v klidovém stavu a mají nižší potřebu živin a vody. Když je přesadíš teď, můžou se dostat pod stres, což by mohlo vést k problémům jako hniloba nebo usychání. Teplota a světlo hrají velkou roli – pokud je venku zima a málo světla, kaktusy se hůř aklimatizují na nový substrát.

Pokud substrát vypadá dost špatně, tak bych doporučil počkat do jara. V březnu nebo dubnu už by měly mít víc světla a budou připravenější na nový substrát. Pokud ale opravdu musíš něco udělat, tak to udělej s co největší opatrností, snaž se je moc nezranit a dej jim šanci na zotavení. Ale fakt – jaro je lepší čas na přesazování kaktusů.

125 slov
1.3 minut čtení
27. 9. 2023
Petra Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Substráty pro cacti
Kdy je čas na výměnu substrátu u kaktusů a sukulentů?Praktické rady pro výměnu substrátu, rozpoznání potřeb rostlin a přípravy na tento důležitý úkon.
1000 slov
10 minut čtení
12. 4. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky