Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit mšic na sukulentech bez chemických postřiků?

Jak se zbavit mšic na sukulentech bez chemických postřiků?

Mám problém s mšicemi, které napadly mé sukulenty. Vím, že chemické postřiky nejsou ideální volba, protože nechci škodit rostlinám ani životnímu prostředí. Hledám nějaké přírodní metody nebo domácí recepty, jak se jich zbavit. Zkoušel jsem už odstranit mšice ručně, ale vždycky se nějaké zase objeví. Slyšel jsem něco o mýdlové vodě nebo oleji, ale nejsem si jistý, jak to funguje a jak to aplikovat. Měli byste nějaké tipy na účinné řešení? Jaké další metody bych mohl vyzkoušet? Třeba je nějaký bylinkový čaj nebo něco podobného, co by mohlo pomoci? Děkuji za rady!

92 slov
0.9 minut čtení
7. 4. 2024
Zdeněk Suchý

Mšice na sukulentech jsou fakt potíž. Zkus mýdlovou vodu, to je dost populární trik. Smíchej kousek tekutého mýdla s vodou a postříkej s tím rostliny, mělo by to je zlikvidovat. Důležité je to aplikovat na obě strany listů, kde se ty bídáci schovávají. Pak je dobrý použít neemový olej, ten taky pomáhá a je přírodní. Stačí pár kapek do vody a stříkat.

Někteří lidi doporučují i česnekový nebo chilli sprej, stačí rozmixovat česnek nebo chillies s vodou a nechat to chvíli odstát. Pak přeceď a stříkej. To je taková přírodní obrana.

Jestli máš doma nějaké užitečné broučky jako slunéčka, tak je taky pusť na rostliny, mšice mají rády zábavu a slunéčka je ráda likvidujou. Jo a nezapomeň kontrolovat rostliny pravidelně, ať se ti to zas nevrátí.

126 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2025
Blanka Krausová

Zbavit se mšic na sukulentech může bejt celkem boj, ale pár tipů mám. Mýdlová voda je fajn, prostě smíchej trochu tekutého mýdla s vodou a postříkej rostliny, mšice to prý zabije. Je dobrý to dělat pravidelně, třeba jednou týdně. Další možnost je použít olej, jako třeba neemový olej, ten taky pomáhá. Stačí ho rozředit s vodou a stříkat. Vlastně to funguje tak, že ucpává jejich dýchací cesty nebo co. Zkus taky česnekovou vodu – nasekej česnek, namoč ho do vody a pak tím postříkej rostliny. Můžeš zkusit i odvar z kopřivy, ten by měl odradit spoustu škůdců. Držím palce, ať se ti podaří s tím zatočit!

106 slov
1.1 minut čtení
11. 10. 2024
Monika Koutná
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Jak se zbavit mšic na sukulentech bez chemiePraktické rady a přírodní metody pro odstranění mšic z sukulentů a prevenci jejich opětovného výskytu.
1000 slov
10 minut čtení
21. 8. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky