Meskalin.cz/Fórum/Co na mšice? Potřebuji pomoc na sukulentech!

Co na mšice? Potřebuji pomoc na sukulentech!

Mám problém se svými sukulenty a to konkrétně s mšicemi, které se mi na nich objevily. Vždycky jsem si myslel, že sukulenty jsou odolné rostliny, ale teď se mi zdá, že ty malé potvory je začínají ohrožovat. Zkoušel jsem je omývat vodou a doufal jsem, že se tím zbavím, ale nějak to nefunguje tak, jak bych si představoval. Mám doma několik druhů sukulentů, některé z nich jsou ze zahradnictví, jiné jsem dostal jako dárky. Nechci, aby ty mšice zničily moji sbírku, která pro mě hodně znamená. Vím, že existují různé přírodní i chemické způsoby, jak se jich zbavit, ale nejsem si jistý, co je pro sukulenty nejbezpečnější a nejúčinnější. Měli byste nějaké tipy nebo rady? Měli byste doporučit nějaký konkrétní přípravek nebo metodu? Jak často bych měl kontrolovat rostliny? A co když už mšice napadly i sousední rostliny - mám je oddělit nebo raději preventivně ošetřit i ty? Hledám praktické rady a zkušenosti od těch z vás, kteří už s tímto problémem měli zkušenosti. Děkuji moc za jakoukoliv pomoc!

169 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2023
Jaroslava Zichová

Takže mšice na sukulentech, to je fakt otravný problém. Mě se to stalo taky. Zkusil jsem hodně věcí, ale nejlepší se mi osvědčil přírodní insekticid, co máš v obchodě, nebo třeba mýdlový roztok. Na to stačí rozředit nějaké tekuté mýdlo s vodou a nastříkat to na rostliny. Můžeš zkusit i neemový olej, ten je taky super a šetrný.

Omytí vodou obvykle moc nepomůže, mšice se schovávají na spodní straně listů. Kontroluj rostliny pravidelně, ideálně aspoň jednou za týden. Když už máš sousední rostliny, tak je radši preventivně ošetři taky, aby se ti to nešířilo. Pokud budeš mít podezření, že mají mšice, odděl je od ostatních a zkus je hned léčit.

A jinak, pokud máš hodně napadené rostliny, můžeš zvážit i ruční sběr - prostě je sundej rukou a dej je do vody s trochou mýdla. Hlavně to nenechávej bez povšimnutí, mšice se můžou rychle množit a zničit ti sukulenty. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
15. 7. 2024
Ludmila Dušková

Zbavit se mšic na sukulentech může být fakt oříšek, ale pár triků by ti mohlo pomoct. Zkus použít mýdlovou vodu – stačí voda a trochu tekutého mýdla. Nastříkej to na rostliny, hlavně na místa, kde se mšice schovávají. Můžeš to dělat pravidelně, klidně jednou za týden, dokud se jich nezbavíš. Pokud to nepomůže, zvaž nějaký insekticid, co je šetrný k sukulentům, jako třeba neemový olej. Ten je přírodní a většinou neublíží rostlinám. Co se týká sousedních rostlin, radši je pro jistotu odděl a ošetři taky. Můžeš tak předejít dalšímu šíření. Kontroluj je pravidelně, ideálně každý týden, abys zachytil případné nové nálety včas. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
10. 12. 2024
Vojtěch Hruška
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Jak se zbavit mšic na sukulentech bez chemiePraktické rady a přírodní metody pro odstranění mšic z sukulentů a prevenci jejich opětovného výskytu.
1000 slov
10 minut čtení
21. 8. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky