Meskalin.cz/Fórum/Jak mohu předejít plísním na kaktusech?

Jak mohu předejít plísním na kaktusech?

Mám doma pár kaktusů a snažím se o ně pečovat co nejlépe, ale poslední dobou se mi zdá, že se mi na některých z nich začínají objevovat plísně. Nechci, aby mi moje milované rostlinky uhynuly, a tak bych chtěl vědět, co mohu udělat proto, abych tomuto problému předešel. Jaké jsou nejlepší praktiky pro ochranu kaktusů před plísněmi? Mám je lépe větrat nebo zalévat méně? Zajímalo by mě také, jestli je třeba používat nějaké speciální substráty nebo přípravky. Slyšel jsem, že některé druhy kaktusů jsou náchylnější na plísně než jiné, jak to tedy zjistit? Vím, že slunce je pro kaktusy důležité, ale jak to udělat, aby byly dostatečně osvětlené a zároveň se nezapařily? Mám třeba zkusit používat fungicidy nebo něco takového? Jaké máte zkušenosti vy? Budu rád za každou radu či tip, protože nechci riskovat zdraví svých rostlin.

137 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2024
Ondřej Sýkora

Plísně na kaktusech jsou fakt na hovno, ale dá se tomu předejít. První věc je opravdu s těma kaktusama víc větrat. Jestli je máš uvnitř, otevři okna nebo je dej ven, kde mají čerstvý vzduch. Zalévej méně, kaktusy toho moc nepotřebujou a radši ať vyschnou než se zapaří. Substrát by měl být propustný, ideálně s přídavkem písku nebo perlitu – to pomůže zadržet vodu, ale ne příliš. Co se slunce týče, dej je na místo, kde mají dost světla, ale ne úplně na přímý slunce na dlouho, aby se nespálily. Můžeš zkusit i fungicidy, ale to bych nechal až jako poslední možnost. U některých druhů to chce víc pozornosti, tak si o nich zjisti info – některé jsou prostě náchylnější. Tak ať ti kaktusy pěkně rostou a plísně zmizí!

129 slov
1.3 minut čtení
19. 12. 2024
Luboš Eliáš

Abys předešel plísním na kaktusech, určitě se zaměř na správnou péči. Méně zalévej, kaktusy potřebují sucho, takže dej pozor, aby substrát byl dobře propustný a mezi zálivkami nechal oschnout. Větrání je důležitý, hlavně když máš rostliny v místnosti, kde není dost čerstvého vzduchu. Zkus je umístit k oknu, ale tak, aby neměly přímé slunce celé odpoledne, jinak se ti můžou "upařit". Dobrá je i speciální směs pro sukulenty a kaktusy, co prodávají v obchodech. Když už nějakou plíseň vidíš, můžeš zkusit fungicid, ale většinou stačí jen udržovat podmínky pro rostlinky co nejlepší. A pokud máš náchylnější druhy, prostě více kontroluj jejich stav a snaž se je udržet v suchu a teple. Hlavně buď trpělivej.

114 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Olga Malá
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Prevence plísní u exotických rostlin: Přírodní postupy a trikyObjevte přírodní metody, jak efektivně předcházet vzniku plísní u exotických rostlin. Naučte se, jak zajistit zdraví a vitalitu vašich rostlin bez che...
1000 slov
10 minut čtení
10. 2. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky