Meskalin.cz/Fórum/Přírodní prostředky na plísně u rostlin, co funguje?

Přírodní prostředky na plísně u rostlin, co funguje?

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti s přírodními prostředky na plísně, co se objevují na rostlinách. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které začínají mít nějaké problémy s plísní a já nechci používat chemikálie, protože se snažím pěstovat rostliny co nejpřirozeněji. Slyšel jsem, že některé bylinky nebo domácí směsi mohou pomoci, ale nejsem si jistý, co všechno vyzkoušet. Je dobré třeba použít česnek nebo skořici? Co takhle ocet - pomůže to proti plísním nebo poškodí rostliny? Viděl jsem i doporučení na použití jedlé sody, ale nevím, jestli to je bezpečné a efektivní. Měli jste někdo úspěch s přírodními metodami? Jaké konkrétní recepty nebo postupy byste doporučili? A co takhle prevenci? Jak se dá předejít vzniku plísní bez chemie? Každá rada bude užitečná, díky!

127 slov
1.3 minut čtení
1. 7. 2024
Radka Jandová

Zdravím, já mám kaktusy a taky sem bojoval s plísněma. Určitě je dobrý zkusit česnek. Stačí rozmačkat pár stroužků a namíchat to s vodou, pak to postříkat na rostliny. Funguje to dost dobře na různé plísně. Skořice je další dobrá volba, můžeš ji posypat přímo na povrch půdy nebo udělat čaj a postříkat. Ocet bych moc nedoporučil, může to být pro rostliny dost drsný. Co se týče jedlé sody, tak to jsem taky zkoušel, smíchat ji s vodou a postříkat, prý to pomáhá proti plísním - ale pozor na koncentraci. Preventivně je důležitý dobrý odvodnění a nespoléhat na přehnojení, aby se rostliny neshromažďovaly v mokru. Zkusit i lepší cirkulaci vzduchu kolem rostlin může hodně pomoct. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
26. 7. 2024
Nikola Hrušková

Zdravím, s plísněmi u rostlin mám pár zkušeností. Česnek je super, stačí udělat česnekový výluh – rozmixuj pár stroužků s vodou a nech to odstát. Pak to můžeš stříkat na rostliny. Skořice taky funguje, má antifungální účinky, tak ji můžeš posypat na půdu nebo smíchat s vodou a postříkat. Co se týče octa, dávej pozor, nějaký zředěný ocet by mohl pomoct, ale radši to neaplikuj na citlivější rostliny. Jedlá soda je fakt dobrá prevence, smíchej lžičku s vodou a můžeš stříkat. Jinak na prevenci je dobré rostliny nenechávat ve vlhku a dobře větrat. Takže fakt hlídat zalévání a nemít je moc namačkané. Držím palce!

104 slov
1 minut čtení
2. 9. 2024
Štěpán Macháč
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Prevence plísní u exotických rostlin: Přírodní postupy a trikyObjevte přírodní metody, jak efektivně předcházet vzniku plísní u exotických rostlin. Naučte se, jak zajistit zdraví a vitalitu vašich rostlin bez che...
1000 slov
10 minut čtení
10. 2. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky