Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že má rostlina plíseň a co s tím?

Jak poznám, že má rostlina plíseň a co s tím?

Rád bych se zeptal, jak vlastně poznat, že moje rostlina má plíseň. V poslední době jsem si všiml, že se na listech objevují jakési podivné skvrny a některé části začínají vypadat jako by byly pokryté takovým bílým práškem. Přemýšlel jsem, jestli to může být plíseň, ale nejsem si jistý. Je to normální? Jaké jsou příznaky, které mě můžou varovat, že něco není v pořádku? Můžu to poznat jen podle vzhledu listů, nebo bych měl také zkontrolovat kořeny? Navíc mě zajímá, co s tím vlastně dělat. Jaké kroky bych měl podniknout, pokud skutečně zjistím, že moje rostlina je napadena plísní? Je nějaký osvědčený způsob, jak se toho zbavit a ochránit ostatní rostliny? Děkuji za každou radu, mám strach, že bych mohl přijít o svoji krásnou rostlinku.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 2. 2024
Kamila Jandová

Vypadá to, že máš s rostlinkou nějaký problém. Ty bílé skvrny na listech by mohly být plíseň nebo nějaký druh moučnatky. Často se to projevuje jako bílý prášek, co vypadá jako mouka. Kromě vzhledu listů se podívej i na stonky a na spodek listů, tam se plíseň občas schovává. Pokud to máš na listech, zkontroluj i kořeny, jestli nejsou hnilobné nebo černé.

Pokud zjistíš, že je rostlina napadená, tak je dobré ji odizolovat od ostatních rostlin, aby se to nerozšířilo. Můžeš zkusit odstranit postižené části a pak použít nějaký fungicid nebo přírodní prostředky jako je například roztok vody s mýdlem. Důležité je taky zlepšit cirkulaci vzduchu kolem rostliny a vyhnout se přemokření.

Pro příště je fajn dávat pozor na vlhkost a dostatečné světlo, to může plísním pomoct se moc nešířit. Držím palce, ať se ti rostlina uzdraví!

137 slov
1.4 minut čtení
25. 7. 2024
Pavel Hůlka

Vypadá to, že tvoje rostlina má problém. Ty bílé skvrny by mohly být plíseň, možná plíseň padlí. Také bys měl zkontrolovat, jestli se na listech nevytváří jakési fleky nebo žloutnutí – to jsou další známky. Kořeny bych taky zkontroloval, jestli nejsou hnědé nebo rozpadlé, to by znamenalo, že je rostlina hodně oslabená.

Pokud zjistíš plíseň, je důležité rychle jednat. Můžeš zkusit odstranit postižené listy a rostlinu přesunout na místo s lepším větráním a světlem. Na trhu je spousta fungicidů, ale dá se zkusit i domácí roztoky jako třeba smíchat vodu s mýdlem nebo octem – ale pozor na koncentraci!

Aby ses vyhnul šíření na ostatní rostliny, dej tu napadenou do karantény a nepřelévej ji moc. Udržuj dobré podmínky pro růst, aby se plíseň nevrátila. Držím palce, ať to zvládneš!

129 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Jakub Prchal
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Prevence plísní u exotických rostlin: Přírodní postupy a trikyObjevte přírodní metody, jak efektivně předcházet vzniku plísní u exotických rostlin. Naučte se, jak zajistit zdraví a vitalitu vašich rostlin bez che...
1000 slov
10 minut čtení
10. 2. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky