Meskalin.cz/Fórum/Jaké esenciální oleje nejlépe chrání kaktusy před mšicemi?

Jaké esenciální oleje nejlépe chrání kaktusy před mšicemi?

Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které se mi daří pěstovat už nějakou dobu, ale teď se mi bohužel objevily mšice. Slyšel jsem, že esenciální oleje mohou být účinné v ochraně rostlin před těmito škůdci, ale nejsem si jistý, které by byly nejlepší. Jaké esenciální oleje byste doporučili pro ochranu kaktusů? Mám na mysli něco, co je přírodní a nebude to mít negativní vliv na rostliny, protože nechci, aby se mi zničily. Zajímalo by mě také, jakým způsobem je aplikovat, jestli stačí jen pár kapek nebo je potřeba to ředit s vodou. A co třeba koncentrace? Je lepší použít silnější oleje nebo raději slabší? Kdy je nejlepší to aplikovat – ráno nebo večer? Pokud máte nějaké zkušenosti s tímto tématem nebo rady ohledně jiných metod, jak se zbavit mšic na kaktusech, byla bych velmi vděčná. Díky moc!

137 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2022
Eva Hladíková

Esenciální oleje, co se používají na mšice, jsou třeba olej z čajovníku nebo neem. Oba jsou přírodní a většinou bezpečné pro kaktusy. Můžeš je zředit s vodou, třeba tak v poměru 1:10, ale otestuj nejdřív na malé části rostliny, jestli to nesníží listy nebo pichlavé části. Aplikuj to buď ráno, nebo pozdě odpoledne, aby se olej na slunci nespálil. Někdo doporučuje i mýdlový roztok, ale s tím opatrně, ať neuděláš víc škody než užitku. Pár aplikací za týden většinou stačí. Jo a nezapomeň to dobře protřepat před použitím. Držím palce!

90 slov
0.9 minut čtení
8. 10. 2024
Milada Dvořáková

Na mšice na kaktusech je pár esenciálních olejů, co by ti mohly pomoct. Tak třeba olej z neemového semene, ten je dost účinný a přírodní, ale musíš ho ředit s vodou, obvykle tak 1–2 lžičky na litr vody. Pak je tu i eukalyptový olej, ten je silný a stačí pár kapek do vody. Můžeš to aplikovat buď ráno nebo večer, myslím, že večer je lepší, aby to na slunci neodpařilo. Když to budeš stříkat, dej pozor na listy, ať se moc nenasytí. Taky doporučuju zkusit mýdlový roztok, jako je mydlo na nádobí smíchané s vodou – funguje to podobně a je to šetrný. Každopádně sleduj kaktusy po aplikaci, jestli nebudou mít nějakou reakci. Hlavně to neaplikuj moc často, stačí jednou za týden nebo podle potřeby.

125 slov
1.3 minut čtení
7. 3. 2024
Zdeňka Švecová
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Použití esenciálních olejů pro ochranu rostlin před škůdciObjevte, jak mohou esenciální oleje sloužit jako přírodní štít proti škůdcům a jak je správně používat na vašich rostlinách v zahradě.
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky