Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít esenciální oleje na sukulenty, aby odradily škůdce?

Můžu použít esenciální oleje na sukulenty, aby odradily škůdce?

Zajímalo by mě, jestli je bezpečné používat esenciální oleje na sukulenty, abych se zbavil škůdců. Mám pár krásných rostlinek a poslední dobou si všímám nějakých malých broučků, co se mi tam objevují. Četl jsem, že některé esenciální oleje jako například levandulový nebo tea tree mohou být účinné při odpuzování hmyzu. Ale mátí mě to, protože nevím, jestli by tyto oleje mohly sukulentům uškodit. Nechci je zničit, ale zároveň chci zabránit tomu, aby mi rostliny zdecimovali škůdci. Také jsem slyšel, že některé esenciální oleje můžou být toxické pro rostliny nebo dokonce způsobit popálení listů, pokud je použiji v nesprávném poměru. Jaké máte zkušenosti vy? Měli jste někdo úspěch s použitím esenciálních olejů na ochranu sukulentů? Jaké konkrétní oleje byste doporučili a jak je aplikovat? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

129 slov
1.3 minut čtení
5. 7. 2023
Zdeňka Kubíčková

Jo, esenciální oleje můžou fungovat na škůdce, ale musíš být opatrnej. Levandulový a tea tree olej fakt pomáhaj, ale nesmíš to přehnat s koncentrací. Zkus smíchat pár kapek s vodou a nastříkat na listy, ale nejdřív to vyzkoušej na malém kousku rostliny, abys viděl, jak zareagujou. Příliš silné koncentrace můžou spálit listy. Mělo by to mít i repelentní účinek, ale stejně sleduj rostlinky po aplikaci. Někteří lidi doporučujou i mátový olej nebo citronovej, tak můžeš zkusit ty taky. Hlavně to nezapomeň důkladně promíchat s vodou a nestříkej na sluníčku, aby se to neupálilo. Držím palce!

95 slov
1 minut čtení
16. 11. 2024
Šárka Doleželová

Esenciální oleje můžou být fajn na odpuzování hmyzu, ale u sukulentů to chce být opatrný. Některé oleje jako tea tree nebo citronový můžou fungovat, ale pokud je použiješ v moc silném poměru, tak ti klidně spálí listy. Taky se doporučuje je ředění s vodou, třeba v poměru 1:10. Než to nastříkáš na celou rostlinu, zkus to nejdřív na malém kousku listu, aby ses ujistil, že to snese. Někdo doporučuje i mýdlový roztok jako alternativu, tak zkus i to. Ale hlavně sleduj ty rostliny po aplikaci, aby si neudělal víc škody než užitku.

92 slov
0.9 minut čtení
23. 3. 2023
Kristýna Hájková
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Použití esenciálních olejů pro ochranu rostlin před škůdciObjevte, jak mohou esenciální oleje sloužit jako přírodní štít proti škůdcům a jak je správně používat na vašich rostlinách v zahradě.
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky