Meskalin.cz/Fórum/Jak naředím esenciální oleje pro aplikaci na rostliny?

Jak naředím esenciální oleje pro aplikaci na rostliny?

Zajímalo by mě, jak správně naředit esenciální oleje, abych je mohl použít na své rostliny. Slyšel jsem, že některé oleje mohou mít pozitivní vliv na růst a zdraví kaktusů a sukulentů, ale nevím, jak je připravit k aplikaci. Mám doma několik různých olejů, které bych rád využil, ale bojím se, že bych mohl udělat něco špatně a rostliny poškodit. Jaké jsou ideální poměry pro ředění? Měl bych používat vodu nebo nějaký jiný nosič? A co třeba alkohol nebo olej? Jaké esenciální oleje jsou vůbec nejvhodnější pro rostliny? Nenašel jsem zatím žádný jednoznačný recept a každá rada se zdá být trochu jiná. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené metody a tipy, které byste mi mohli doporučit. Děkuji za jakékoli informace!

120 slov
1.2 minut čtení
1. 9. 2021
Marie Netolická

Naředění esenciálních olejů pro rostliny je fakt důležitý, pokud chceš, aby si tvoje rostlinky užily benefity bez toho, aby je to poškodilo. Obecně platí, že bys měl používat nějaký nosič, protože esenciální oleje jsou hodně koncentrované a v čisté formě by mohly rostliny spálit. Dobrý poměr na začátek je třeba 1-2 kapky esenciálního oleje na 10 ml nosného oleje (třeba mandlový nebo jojobový), nebo zkusit 1:100 s vodou, ale vodu je dobrý nejdřív promíchat s kapkou přírodního mýdla, aby se olej lépe emulgoval. Alkohol taky může fungovat, ale s opatrností. Co se týče olejů, tak levandule nebo tea tree jsou fajn pro prevenci škůdců, zatímco eukalyptus může pomoc s houbovými chorobami. Opatrně zkoušej na malém kousku rostliny, než to aplikuješ na všechno. Hlavně se vyhni silným olejům jako skořice nebo hřebíček, ty můžou udělat víc škody než užitku.

138 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Dominik Valenta

Na ředění esenciálních olejů pro rostliny se doporučuje smíchat je s nějakým nosičem, protože čisté oleje můžou být moc silný a rostliny by to nemusely přežít. Většinou se používá voda, ale je dobrý dát k tomu i trošku alkoholu nebo emulgátoru, aby se olej dobře spojil s vodou. Takže třeba tak 5-10 kapek oleje na 1 litr vody a k tomu klidně i lžíci alkoholu. Co se týče olejů, tak levandule, tea tree nebo eukalyptus jsou fajn volby – mají totiž antifungální a repelentní účinky. Jenom si dej pozor na to, abys to neaplikoval na přímém slunci a raději to zkus nejdřív na malém kousku rostliny, jestli to snese. Takže takhle nějak, držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
28. 8. 2024
Marek Vávra
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Použití esenciálních olejů pro ochranu rostlin před škůdciObjevte, jak mohou esenciální oleje sloužit jako přírodní štít proti škůdcům a jak je správně používat na vašich rostlinách v zahradě.
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2020
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky