Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro sukulenty?

Jaké hnojivo je nejlepší pro sukulenty?

Když se člověk pustí do pěstování sukulentů, zjistí, že to není jen o tom je zasadit do květináče a občas je zalít. Vím, že hnojiva hrají klíčovou roli v tom, jak budou naše rostlinky prospívat a jaký budou mít vzhled. Měly by být silné, krásně zelené a plné života! Ale co si vlastně počít s tím množstvím různých přípravků na trhu? Je tu tolik různých typů hnojiv – tekutá, granule, organická, syntetická – a já jsem úplně zmatený. Co je pro sukulenty opravdu to nejlepší? Vím, že někteří lidé doporučují speciální hnojiva přímo určená pro kaktusy a sukulenty, ale je to fakt potřeba? Měli byste vůbec hnojit v zimě, nebo je lepší to nechat na jaro a léto, kdy rostliny více rostou? Jak často by se mělo hnojit a v jakých dávkách? A co pokud mám sukulenty smíchané s jinými rostlinami? Jak se s tím vypořádat? Mohlo by mi někdo poradit, jaké konkrétní značky by mohly být dobré, nebo jestli existují nějaké domácí recepty na přípravu hnojiva? Uvítal bych jakékoli tipy a rady od těch zkušenějších. Díky moc!

178 slov
1.8 minut čtení
1. 9. 2023
Antonín Vítek

Sukulenty obecně nepotřebují moc hnojiva, ale když už, tak doporučuji používat speciální hnojivo pro kaktusy a sukulenty. Jejich kořeny jsou citlivé na přehnojení, takže raději míň než víc. Tekuté hnojivo je fajn, protože ho můžeš snadno naředit, ale granule taky fungujou. Hnojit v zimě není potřeba, nejlepší čas je jaro a léto, kdy rostou nejvíc. Můžeš klidně hnojit jednou za měsíc nebo každé dva měsíce, záleží na tom, jak to rostlinkám svědčí. Když máš sukulenty s jinými rostlinami, tak vyber hnojivo, co je pro všechny vhodný – obvykle se dá nějaký kompromis najít. Co se značek týče, zkus třeba Cactus Focus nebo nějaké organické jako BioBizz – ty by měly být dobré. A pokud chceš zkusit něco domácího, tak hnojivo z rozpuštěných banánů nebo kávové sedliny může být taky fajn. To by mohlo stačit!

134 slov
1.3 minut čtení
3. 5. 2024
Viktor Machač

Hnojení sukulentů je fakt důležitý, ale není to žádná věda. Mě osobně se osvědčily tekutý hnojiva určený přímo pro kaktusy a sukulenty. Tyhle hnojiva mají většinou nižší obsah dusíku, což je pro tyhle rostliny ideální. V zimě hnojit moc nemusíš, protože většina sukulentů v tu dobu spí. Jaro a léto jsou na hnojení nejlepší, tak jednou za měsíc v období růstu stačí. Pokud máš sukulenty s jinýma rostlinama, tak se neboj je pořádně zředit – víc vody, míň hnojiva. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit značky jako třeba Flora, nebo si můžeš udělat domácí hnojivo z banánových slupek a vody, to taky funguje. Tak hodně štěstí!

105 slov
1.1 minut čtení
22. 7. 2024
František Havlík
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Kdy je ideální čas na hnojení exotických rostlin?Zjistěte, jak správně načasovat hnojení exotických rostlin podle ročních období a jejich životních cyklů pro maximální růst a zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
19. 9. 2021
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky