Meskalin.cz/Fórum/Kdy mám hnojit kaktusy?

Kdy mám hnojit kaktusy?

Takže, mám doma pár kaktusů a pořád přemýšlím, kdy vlastně je správný čas na hnojení. Četl jsem, že by se nemělo hnojit v zimě, ale co to vlastně znamená? Mám je hnojit jen v létě, nebo i na jaře? Kolikrát do roka je to ideální? A co se týče druhu hnojiva, jaké je nejlepší? Slyšel jsem, že pro kaktusy jsou speciální hnojiva, ale nevím, jestli je to nutné nebo stačí nějaké univerzální. A taky mě zajímá, jestli je lepší hnojit před nebo po zalití. Občas se mi stane, že kaktusy vypadají trochu unaveně, tak si říkám, jestli jim právě to hnojení nemůže pomoct. Jaký máte názor na frekvenci hnojení u různých druhů kaktusů? Kdybych měl konkrétní kaktus třeba Echinopsis nebo Gymnocalycium, změnilo by to něco? Jen bych chtěl mít jasno v tom, kdy a jak často bych měl ty mé zelené miláčky hnojit, abych dosáhl co nejlepších výsledků. Dík za jakékoliv rady!

152 slov
1.5 minut čtení
18. 3. 2024
Božena Pernicová

Hnojit kaktusy je nejlepší na jaře a v létě, když jsou aktivní a rostou. V zimě bys měl hnojení vynechat, protože kaktusy většinou spí a hnojení by jim mohlo uškodit. Takže zhruba od března do září je ideální doba, klidně 1x za měsíc. Co se týče hnojiva, speciální hnojiva na kaktusy jsou fajn, ale pokud máš nějaké univerzální, co je slabší a bez přílišného dusíku, mělo by to stačit. Hnojení po zalití je lepší, aby se hnojivo lépe vstřebalo a nepopálilo kořeny. Pokud máš Echinopsis nebo Gymnocalycium, tak se nedá říct, že bys měl měnit frekvenci, spíš sleduj, jak reagují – pokud vypadají unaveně, třeba zkus zvýšit dávku nebo frekvenci hnojení. Drž se toho a uvidíš, jak se jim bude dařit.

121 slov
1.2 minut čtení
25. 7. 2023
Matěj Pokorný

Hnojení kaktusů je fakt důležitý, ale je to trochu věda. Takže hlavně na jaře a v létě, když se kaktusy probouzí a rostou. Zimní hnojení fakt nedoporučuju, to je klidový období pro většinu kaktusů, tak na to zapomeň. Co se týče frekvence, tak tak jednou za měsíc během vegetační sezóny je v pohodě. Speciální hnojiva pro kaktusy jsou skvělý, ale pokud máš nějaký univerzální hnojivo s nízkým obsahem dusíku, tak by mělo stačit. Rozhodně hnojit po zalití – nedáváš jim na prázdný žaludek, víš co? Ohledně těch konkrétních druhů jako Echinopsis nebo Gymnocalycium, to se moc neliší. Měli by reagovat podobně, takže drž se toho rozvrhu a uvidíš, že se jim bude dařit. Když vypadají unaveně, může to být i nedostatek světla nebo špatná zálivka. Hnojení může pomoct, ale nesmíš to přehnat.

132 slov
1.3 minut čtení
29. 5. 2024
Helena Vorlová
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Kdy je ideální čas na hnojení exotických rostlin?Zjistěte, jak správně načasovat hnojení exotických rostlin podle ročních období a jejich životních cyklů pro maximální růst a zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
19. 9. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky