Meskalin.cz/Fórum/Můžu hnojit exotické rostliny v zimě?

Můžu hnojit exotické rostliny v zimě?

Zajímalo by mě, jestli je vhodné hnojit exotické rostliny během zimních měsíců. Vím, že většina rostlin v zimě spí a mají méně světla, takže se mi zdá, že by to mohlo být zbytečné, ale zase na druhou stranu některé rostliny potřebují živiny i v tomto období, aby byly zdravé a připravené na vegetační období. Co si o tom myslíte? Přece jenom, exotické rostliny jako kaktusy nebo sukulenty mají nějaké specifické požadavky, které se liší od běžných pokojovek. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické druhy hnojiv, které jsou lepší pro zimní hnojení nebo co vlastně dělat s rostlinami, které už začaly vykazovat známky slabosti? Jsou znaky jako žloutnutí listů nebo jejich opadávání běžné v zimě? Jak to tedy udělat správně? Mám se bát hnojení nebo je to naopak důležité? Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Dík za jakékoli rady!

140 slov
1.4 minut čtení
4. 4. 2023
Elena Koubová

Hnojení exotických rostlin v zimě je tak trochu ošemetná záležitost. Většina rostlin, včetně kaktusů a sukulentů, zpomaluje růst a hodně z nich přechází do klidového režimu. Takže hnojení ve většině případů není potřeba, protože rostliny si tehdy vlastně moc živin neberou. Jasně, když vidíš, že rostlina je slabá, žloutnou jí listy nebo opadávají, to může být známka toho, že potřebuje víc péče, ale hnojení není vždy řešení. Můžeš se spíš zaměřit na správné zalévání a světlo.

Pokud se rozhodneš hnojit, tak hoď na to nějaké slabší hnojivo. Existují speciální hnojiva pro zimní období nebo pro pokojové rostliny, ale dej bacha na koncentraci. Méně je víc. Hlavně nezapomeň, že důležitější je teplota a světlo - pokud máš málo světla nebo chladno, tak hnojení může být kontraproduktivní. No a co se týče slabosti rostliny, můžeš zkusit udělat revizi jejich podmínek – třeba zkontrolovat kořeny nebo jestli nemají škůdce. Takže jo, buď opatrnej s hnojením a radši se zaměř na celkovou péči.

158 slov
1.6 minut čtení
11. 2. 2022
Filip Šimůnek

Hnojení exotických rostlin v zimě se většinou nedoporučuje, protože většina z nich v tomto období přechází do klidové fáze a přestává aktivně růst. To znamená, že potřebují méně živin. U kaktusů a sukulentů, co se týče hnojení, je lepší počkat na jaro, kdy se začnou probouzet. Pokud už ale sleduješ nějaké známky slabosti jako žloutnutí listů nebo opadávání, mohlo by to být způsobeno i jinými faktory, třeba nedostatečným světlem nebo přílišnou zálivkou. Zkus změnit podmínky, spíš než hnojit. Když už hnojit chceš, tak použij nějaké slabší hnojivo určené pro období klidu. Ale obecně platí – míň je víc. Takže se toho neboj, spíš to teď moc neřeš a dej jim čas.

111 slov
1.1 minut čtení
21. 7. 2024
Eva Přibylová
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Kdy je ideální čas na hnojení exotických rostlin?Zjistěte, jak správně načasovat hnojení exotických rostlin podle ročních období a jejich životních cyklů pro maximální růst a zdraví.
1000 slov
10 minut čtení
19. 9. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky