Meskalin.cz/Fórum/Jak často hnojit mladé kaktusy?

Jak často hnojit mladé kaktusy?

V poslední době jsem si pořídil několik mladých kaktusů a chtěl bych se zeptat, jak často by se měly hnojit. Slyšel jsem názory, že mladé rostliny potřebují víc živin, ale nevím, jestli to platí právě pro kaktusy. Kdy je nejlepší čas na hnojení? Mám je hnojit v létě, když je více slunce, nebo se to liší podle druhu? A co hnojivo, které bych měl použít? Je lepší tekuté nebo granule? Jaké složení je ideální pro mladé kaktusy? Slyšel jsem, že některá hnojiva mohou mladé rostliny spálit, takže se bojím, že bych mohl udělat víc škody než užitku. Vím, že kaktusy mají specifické potřeby a nechci je zbytečně přehnojit. Jaké jsou tedy vaše zkušenosti s hnojením mladých kaktusů a jak často byste doporučili provádět tuto péči? Děkuji za jakékoliv rady a tipy!

131 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2024
Richard Zajíc

Hnojení mladých kaktusů je tak trochu věda, ale v zásadě to není nic složitého. Většina lidí doporučuje hnojit je jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. V zimě radši hnojit nebudu, protože kaktusy většinou spí. Jo, jak říkáš, některé druhy můžou mít trochu jiné potřeby, ale obecně platí, že mladé rostliny potřebují víc živin než ty starší.

Co se týče hnojiva, tak lehce ředěný tekutý roztok je asi nejlepší volba. Granule se musí dlouho rozpouštět a můžeš to s nimi přehnat. Když už hnojíš, tak se snaž vybírat speciální hnojivo na kaktusy – to má správný poměr živin pro tyhle sukulenty. Složení by mělo být spíš s nižším obsahem dusíku a víc draslíku a fosforu, aby podpořilo květy a zdravý růst.

A jo, dej si pozor na přehnojení. Mladé kaktusy jsou citlivější, takže míň je někdy víc. Pokud si nejsi jistej, radši hnojivo ředěj víc než doporučuje výrobce. Takže shrnuto: hnoj jednou za měsíc v jarních a letních měsících, používaj tekuté hnojivo určený pro kaktusy a buď opatrnej s množstvím.

174 slov
1.7 minut čtení
20. 7. 2023
Irena Šrámková

Takže, co se hnojení mladých kaktusů týče, tak doporučuji hnojit jednou za měsíc během vegetačního období, což je většinou od jara do léta. Mladé kaktusy určitě potřebují nějaké živiny, ale fakt to nepřeháněj. Pokud jde o hnojivo, tak liquid (tekuté) hnojivo je fajn, protože se rychleji vstřebává. Důležitý je ale zvolit nějaké speciálně na kaktusy nebo sukulenty – to má správný poměr NPK. Můžeš použít i granule, ale ty pomalu uvolňují živiny a tak to chce víc trpělivosti. A jo, dej pozor na koncentraci, aby si je nespálil. Radši slabší dávku a častěji než silnější a pak si udělat problémy. Když je sluníčko, tak se jim daří líp, takže v létě je to ideální čas na hnojení. Ale zase pozor, když je moc vedro, tak to může být stresující pro rostliny. Tak snad to pomůže!

135 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2024
Filip Rozsypal
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Hnojení mladých versus dospělých rostlin: Jak se liší přístup k péčiPochopte rozdíly ve hnojení a péči o mladé rostliny oproti těm dospělým pro optimální zdraví a růst.
1000 slov
10 minut čtení
7. 5. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky