Meskalin.cz/Fórum/Jak hnojit mladé versus staré rostliny?

Jak hnojit mladé versus staré rostliny?

Zajímalo by mě, jestli je potřeba přistupovat k hnojení mladých rostlin jinak než k těm starým. Mám doma několik exotických sukulentů a kaktusů, které teď začínají růst po zimě, a přemýšlím, jestli potřebují jiný typ hnojiva než ty starší rostliny, co už mám pár let. Četla jsem, že mladé rostliny mají jinou potřebu živin a možná by potřebovaly lehčí hnojivo nebo něco s jiným poměrem živin. Jaké máte zkušenosti s hnojením malých rostlinek? Je lepší používat organická hnojiva nebo chemické pro mladé? A co se týče frekvence hnojení, mám hnojit častěji mladé rostliny, než staré? Nebo naopak? Chtěla bych se vyhnout tomu, abych je spálila nebo naopak nedala dostatek živin. Kdybych to vzala z pohledu druhu rostliny, třeba u kaktusů versus sukulentů, je tam nějaký zásadní rozdíl? Jak to vidíte vy? Děkuju za jakékoli tipy a rady!

137 slov
1.4 minut čtení
13. 8. 2020
Adéla Pechová

Hnojení mladých a starých rostlin je fakt jiný, to máš pravdu. Mladé sukulenty a kaktusy mají větší potřebu živin, protože rostou rychleji, ale zase nechtěj moc silný hnojivo. Když hnojíš mladé, zkus nějaký slabší organický hnojivo nebo speciální hnojivo pro sukulenty. Když zvolíš chemické, tak to radši na poloviční sílu. Starší rostliny už mají kořeny víc rozvinuté a snesou i silnější hnojiva, ale furt to nepřeháněj. Frekvence? Mladé klidně hnoj jednou za měsíc během růstové sezóny, starším stačí třeba jednou za dva měsíce. No a co se týče kaktusů versus sukulentů - kaktusy většinou potřebují víc draslíku, ale jinak nejsou velký rozdíly. Hlavně si dej pozor na spálení kořenů! Takže opatrně a postupně.

113 slov
1.1 minut čtení
31. 7. 2024
Dana Jonášová

Hnojení mladých a starých rostlin je fakt důležité, protože každá má jiný potřebu. Mladé rostlinky potřebují víc živin na růst, ale je dobrý to s hnojivem nepřehánět. Doporučuji lehčí hnojivo, třeba něco s nižší koncentrací nebo organické. Třeba hnojivo na kaktusy a sukulenty je super volba. Starší rostliny už jsou víc samostatné, tak můžou dostat silnější hnojivo, ale zase ne moc často. Frekvence hnojení je taky klíčová - mladé rostliny můžou dostávat hnojivo častěji, ale v menších dávkách, zatímco ty starší třeba jednou za měsíc nebo i míň. Hlavně dávej pozor, abys je nespálila. No a co se týče rozdílů mezi kaktusy a sukulenty - ti kaktusy většinou potřebují víc minerálů, zatímco sukulenty snesou i trošku chudší substrát. Takže jo, mělo bys to brát v potaz.

126 slov
1.3 minut čtení
1. 6. 2024
Šárka Brožová
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Hnojení mladých versus dospělých rostlin: Jak se liší přístup k péčiPochopte rozdíly ve hnojení a péči o mladé rostliny oproti těm dospělým pro optimální zdraví a růst.
1000 slov
10 minut čtení
7. 5. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky