Meskalin.cz/Fórum/Hnojení sukulentů vs. dospělé rostliny

Hnojení sukulentů vs. dospělé rostliny

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s hnojením sukulentů v porovnání s dospělými rostlinami. Myslíte si, že je to stejné, nebo jsou tam nějaké zásadní rozdíly? Vím, že sukulenty většinou potřebují méně živin a jsou zvyklé na suché podmínky, tak jestli to znamená, že by se měly hnojit méně často nebo jiným způsobem než běžné pokojové rostliny. Co se týče různých typů hnojiv, mají sukulenty nějaké speciální požadavky? A jak často hnojit, aby to nebylo ani moc, ani málo? Vždycky jsem slyšel, že přehnojení může způsobit víc škody než užitku, ale co když jde o mladé nebo malé rostlinky? Musí být péče jiná? Je mi jasné, že každá rostlina je jiná a má své specifické potřeby, ale kdybych chtěl mít nějaký základní přehled o tom, jak se liší péče o sukulenty a dospělé rostliny v otázce hnojení, co byste mi doporučili? Děkuji za vaše názory a zkušenosti!

148 slov
1.5 minut čtení
4. 4. 2024
Luboš Sedláček

Hnojení sukulentů je fakt jiný než u klasických pokojovek. Tyhle rostliny jsou zvyklé na drsné podmínky, takže živin potřebují míň. Nejlepší je používat speciální hnojiva pro sukulenty, protože ta mají jiný poměr živin. Hnojit bys měl tak jednou za měsíc v období růstu, což je jaro a léto. V zimě je klid a hnojit bys neměl vůbec. Mladé rostlinky jsou ještě citlivější, takže s hnojením opatrně, raději se drž na nižší koncentraci hnojiva. A jo, přehnojení může udělat víc škody než užitku, takže fakt pozor. Když hnojíš, sleduj, jak rostlina reaguje – pokud se jí daří, tak jsi na správné cestě.

101 slov
1 minut čtení
27. 5. 2024
Dana Vejvodová

Hnojení sukulentů se fakt liší od hnojení běžných pokojovek. Sukulenty mají menší potřebu živin, protože ve svém přírodním prostředí rostou v chudších půdách a většinou v suchých podmínkách. Takže jo, hnojit je můžeš mnohem méně často, třeba tak jednou za měsíc nebo i méně, hlavně v období vegetace na jaře a v létě. Na podzim a v zimě většinou vůbec. S dospělými rostlinami je to jinak, ty potřebují víc živin a často i častější hnojení.

Co se týče hnojiv, pro sukulenty jsou nejlepší speciální hnojiva určená pro kaktusy a sukulenty, která mají nízký obsah dusíku. Můžeš ale použít i zředěné univerzální hnojivo, důležitý je poměr – radši míň než víc. Mladé rostlinky potřebují taky opatrnost, přehnojení je fakt může spálit, takže s nimi to chce být opatrný. Je lepší je začít hnojit až když vyrostou trošku víc.

Takže shrnuto: hnojení sukulentů je o dost skromnější a opatrnější než u dospělých rostlin. Hlavně se neboj postupně experimentovat a pozorovat, jak na to reagují.

161 slov
1.6 minut čtení
25. 4. 2024
Miroslav Coufal
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Hnojení mladých versus dospělých rostlin: Jak se liší přístup k péčiPochopte rozdíly ve hnojení a péči o mladé rostliny oproti těm dospělým pro optimální zdraví a růst.
1000 slov
10 minut čtení
7. 5. 2020
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky