Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když v teráriu mám moc vlhkosti?

Co dělat, když v teráriu mám moc vlhkosti?

Zdravím všechny pěstitele a nadšence do exotických rostlin. Mám takový problém, který mi dělá starosti. V mém teráriu, kde jsem si dal záležet na vytvoření ideálního prostředí pro mé kaktusy a sukulenty, je najednou moc vlhkosti. Nejdřív jsem si myslel, že je to v pořádku, protože tyto rostliny potřebují nějakou vlhkost, ale teď už jsem začal mít obavy z plísní nebo hniloby. Rozhodně bych nechtěl přijít o své pěkné rostlinky. Zkoušel jsem snížit zálivku, ale na to to moc nepomohlo. Terárium je dobře uzavřené, takže vzduch v něm nedokáže volně cirkulovat. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s přebytkem vlhkosti v teráriu? Jaké metody používáte ke snížení vlhkosti? Je lepší přidat nějaké odvodňovací prvky nebo snad změnit substrát? Přemýšlel jsem také o ventilaci nebo možná o umístění terária na mírně slunném místě. Ale nejsem si úplně jistý, jestli to pomůže. Jaké jsou vaše tipy na vyřešení tohoto problému? Budu rád za jakoukoliv radu nebo zkušenost, kterou byste mohli sdílet. Děkuju!

160 slov
1.6 minut čtení
24. 7. 2022
Jiří Kříček

Když máš v teráriu moc vlhkosti, tak to může být pěkný problém, hlavně u kaktusů a sukulentů, co nesnášejí přemokření. Zkus nejdřív zvážit ventilaci – nějaké větrací otvory nebo klapky na víku by mohly pomoct. Můžeš zkusit i umístit terárium na slunnější místo, ale pozor, aby se ti tam nepřehřály rostlinky.

Další věc, co by mohla pomoct, je změna substrátu. Příliš těžký substrát může zadržovat víc vlhkosti, takže zkus něco lehčího a dobře drenážního. Odvodňovací prvky jako keramzit nebo štěrk pod substrát můžou taky hodně pomoct, aby se voda mohla lépe odtékala.

A nezapomeň na to zálivku – i když jsi už zkoušel snížit, zkus se opravdu zamyslet nad tím, jestli to není víc než je potřeba. Občas stačí lokálně zamokřit nebo nohy rostlin udržet sušší. Tak snad to pomůže a tvoje rostlinky přežijou!

134 slov
1.3 minut čtení
24. 12. 2024
Stanislav Švanda

Když je v teráriu moc vlhkosti, tak zkus pár věcí. První je fakt ventilace - jestli je terárium hodně uzavřené, tak se vzduch prostě nehýbe a vlhkost tam zůstává. Zkus otevřít víko na pár hodin denně, nebo udělat nějaké otvory pro cirkulaci vzduchu. Další věc, co můžeš udělat, je dát tam odvodňovací prvky jako keramzit nebo písek, to pomůže udržet substrát sušší. A určitě se koukni na substrát, jestli nemáš něco moc "mokro" pohlcujícího - možná ho vyměnit za něco s lepší drenáží. Slunce je taky dobrý nápad, ale pozor, ať ti rostliny nezčernají. Když snížíš zálivku a budeš kontrolovat vlhkost, mělo by to být lepší. Hlavně hlídej plísně a hnilobu, ty pak dokážou udělat pěknou paseku.

117 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2025
Karel Tomeš
Meskalin.cz/Články/Vykouzlete terária
Jak udržet vlhkost v teráriu: Řešení pro správné klima sukulentůObjevte tipy a triky, jak udržet ideální vlhkost pro vaše sukulenty v teráriu. Naučte se, jak správně regulovat klima a vyvarovat se častým problémům ...
1000 slov
10 minut čtení
20. 5. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky