Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v zimě?

Jak často zalévat sukulenty v zimě?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně je se zaléváním sukulentů v zimních měsících. Vím, že tyto rostliny jsou speciální a mají svoje potřeby, ale právě teď, když venku mrzne a já mám pár kousků doma, jsem trochu zmatený. Četl jsem různé názory a doporučení, ale pořád mi není jasné, jak často by se měly zalévat, aby to pro ně bylo ideální. Zda je vůbec potřeba je zalévat tak jako v létě nebo jestli se s tím má šetřit. A co když mám sukulenty vedle okna, kde je více slunečního světla? Může to ovlivnit frekvenci zavlažování? A co když krčím v koutě, kde není tolik světla? Jak to tam funguje? Vím, že mají rády sucho, ale občas mám pocit, že bych měl přece jenom trochu zalít i v zimě. Jak poznám, kdy je potřeba zalít a kdy ne? Je dobré se řídit jen podle půdy, nebo jaké další signály bych měl sledovat? Děkuji za všechny rady a tipy ohledně péče o sukulenty během zimního období.

165 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2023
Vlastimil Vondra

Sukulenty v zimě se dají zalévat mnohem méně než v létě. V zásadě platí, že bys měl počkat, až se půda úplně vysuší, než je zase zaliješ. Často stačí jednou za měsíc nebo i méně, záleží na tom, jak je teplo a kolik mají světla. Když je máš u okna, kde je víc sluníčka, tak možná budeš muset zalévat trochu častěji, ale pořád to chce šetřit s vodou. Pokud jsou v koutě bez světla, tak ty fakt potřebují méně vody. Nejlepší je kontrolovat půdu prsty – když je suchá do hloubky alespoň k prvnímu kloubu, tak můžeš zalít. A nezapomeň na odtokovou misku, aby se voda neudržovala. Jestli vidíš, že listy začínají měknout nebo žloutnout, tak to může znamenat přelití. Takže drž se toho a bude to v pohodě.

129 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2023
Marcela Vyskočilová

Zalévání sukulentů v zimě je fakt specifický. Obecně platí, že v zimě bys měl hodně ušetřit, protože většina sukulentů v tuhle dobu spí nebo zpomaluje růst. Když je máš vedle okna, kde je víc slunce, tak možná budou potřebovat trošku častější zalití než ty, co máš v koutě. Ale stejně to chce opatrnost.

Nejlepší je zkontrolovat půdu – jak je suchá. Pokud je ještě vlhká, tak radši počkej. Můžeš si pomoct tím, že zapíchneš prst do půdy a pokud je suchá aspoň do dvou článků prstů, tak je čas zalít. Jinak stačí jednou za měsíc, klidně i méně, podle potřeby. Hlavně nezapomínej, že přemokření škodí víc než sucho.

107 slov
1.1 minut čtení
12. 5. 2023
Jarmila Králová
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak na úspěšné zimování sukulentů: Tipy a trikyPraktické rady, jak udržet vaše sukulenty a kaktusy naživu během chladných měsíců. Objevte nejlepší tipy pro zimování rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky