Meskalin.cz/Fórum/Jak nejlépe přezimovat kaktusy doma?

Jak nejlépe přezimovat kaktusy doma?

S blížícími se zimními měsíci se mi v hlavě honí myšlenky na to, jak správně postarat o mé milované kaktusy. Mám jich doma několik a vím, že každá rostlina je jiná, ale přece jen bych se rád dozvěděl, jakých zásad bych se měl držet, abych jim zajistil tu nejlepší péči během zimy. Měly by být na chladnějším místě, nebo je lepší je nechat v teple? Jak často je zalévat, když venku mrzne a sluníčko moc nesvítí? Slyšel jsem, že některé kaktusy potřebují v zimě i klidové období, ale co to vlastně znamená? Co by mělo být ideální místo pro jejich přezimování? Je dobré je přesouvat z místa na místo, nebo by měly mít stálé místo po celou zimu? A co osvětlení? Mám je nechat na okně, nebo raději ve tmě? Nechci, aby mi umřeli, tak budu vděčný za každou radu. Takhle mě napadá spousta otázek ohledně péče o kaktusy v zimních měsících. Jaké máte tipy a triky vy? Co funguje vám a co se ukázalo jako chyba? Rád bych si udělal jasnější obrázek o tom, jak se o ně postarat a aby mi dělaly radost i další jaro.

188 slov
1.9 minut čtení
7. 9. 2024
Štěpán Pospíšil

Nejlepší je kaktusy přezimovat v chladnějším prostředí, ideálně mezi 5-15 °C, ale pozor na mráz. Mnoho kaktusů potřebuje zimní klid, takže je lepší je nechat na pokoji s nižšími teplotami. Co se týče zalévání, tak v zimě míň, stačí jednou za měsíc, nebo i méně, záleží na vlhkosti vzduchu. Na světle jsou kaktusy potřeba, ale nesmí být na přímém slunci, tak dej je blízko okna, ale ne přímo. Nepřesouvej je moc, mají raději stabilitu. Osvětlení je důležitý, ale jak říkám - ne přímé slunce. Takže to chce trochu experimentovat a pozorovat, co tvým kaktusům vyhovuje.

95 slov
1 minut čtení
26. 11. 2024
Jindřich Dunka

Takže, kaktusy přes zimu? Mám jich pár, tak něco málo poradím. Hlavně je dej na chladnější místo, ideálně kolem 10-15 stupňů. Nechtěj je v teple, prostě to není ono. Co se týče zalévání, moc to nepřeháněj – stačí jednou za měsíc, maximálně jednou za dva měsíce. V zimě kaktusy odpočívají, takže nechtěj, aby byly pořád mokrý.

Osvětlení – nejlepší je světlé místo, třeba na okně, ale pozor na přímý slunce! Někdy se spálí. Klidový období pro ně znamená, že rostou pomalu a vlastně vůbec. Takže pokud je dáš na stálé místo a nebudou se hýbat, mělo by to být v pohodě. Zkus je tam nechat a jen občas zkontrolovat.

Určitě se vyhni častému přesouvání – kaktusy to nemusí mít rády. Obecně platí: míň péče v zimě = víc spokojenosti. Drž se toho a snad ti hezky přežijou! Kdyžtak dej vědět, jak se mají.

143 slov
1.4 minut čtení
26. 7. 2024
Alois Fučík
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak na úspěšné zimování sukulentů: Tipy a trikyPraktické rady, jak udržet vaše sukulenty a kaktusy naživu během chladných měsíců. Objevte nejlepší tipy pro zimování rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky