Meskalin.cz/Fórum/Můžu nechat sukulenty venku, když je zima?

Můžu nechat sukulenty venku, když je zima?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky rostlin! Chci se zeptat, co si myslíte o nechat sukulenty venku během zimy. Mám pár krásných kousků, které jsou teď na terase a v poslední době začíná být pořádně chladno. Slyšel jsem, že některé sukulenty snesou chlad, ale nevím, jak moc to platí, když teploty začnou klesat pod nulu. A co sníh? Mám strach, že pokud je nechám venku, tak umřou nebo budou mít nějaké poškození. Měly by být raději uvnitř v teple nebo je možné je tam nechat? Taky zajímá, jestli je potřeba je nějak speciálně připravit na zimu, třeba je přikrýt nebo něco takového. Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů v zimních měsících? Všechno okolo tohoto tématu by mě zajímalo. Děkuju moc za rady!

121 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2023
Alois Jaroš

Záleží na typu sukulentů, co máš. Některé odolnější druhy jako agáve nebo některé kaktusy zvládnou chlad lépe než třeba aloe nebo eonium. Pokud teplota klesne pod nulu, většina sukulentů to moc nedává a můžeš je mít zničený. Sníh je pro ně taky problém, protože když se nashromáždí na listech, může to způsobit hnilobu. Doporučuji je radši přenést dovnitř, pokud máš možnost. Co se týče přípravy na zimu, tak pokud je nehodláš přemístit, zkus je alespoň zakrýt nějakou textilií nebo je umístit do chráněného místa. Ale obecně platí, že teplo a sucho jsou pro sukulenty lepší než mráz a vlhkost. Takže jestli to jde, dej je raději dovnitř.

107 slov
1.1 minut čtení
19. 10. 2024
Bohumil Kubík

Tak hele, co se týče sukulentů venku v zimě, tak je to dost risk. Většina sukulentů miluje teplo a když teploty klesnou pod nulu, tak můžou trpět. Některý druhy jako třeba agáve nebo sempervivum snesou mráz, ale většina klasických sukulentů, co máme doma, fakt ne. Sníh je pro ně ještě horší, ten drží vlhkost a to může vést k hnilobě.

Pokud máš sukulenty venku na terase a očekáváš mrazy, tak bych je určitě přenesl dovnitř. Jestli nemáš moc místa, tak alespoň nějaký úkryt udělej, třeba je přikryj rákosovou rohoží nebo tak. Můžeš je i zkusit umístit na okenní parapet, kde budou mít víc světla a tepla. No a před tím, než je přeneseš dovnitř, tak je pořiď bez vody na pár dnů, aby byly v suchu – to jim taky pomůže přečkat zimu bez problémů. Takže radši dávej pozor a nenechávej je venku, pokud to není nezbytně nutné.

148 slov
1.5 minut čtení
25. 9. 2023
Karel Hora
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak na úspěšné zimování sukulentů: Tipy a trikyPraktické rady, jak udržet vaše sukulenty a kaktusy naživu během chladných měsíců. Objevte nejlepší tipy pro zimování rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
17. 11. 2022
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky