Meskalin.cz/Fórum/Jaké sukulenty zvládnou velká horka?

Jaké sukulenty zvládnou velká horka?

Mám takový dotaz ohledně sukulentů. Zajímá mě, které druhy těchto rostlin jsou schopné přežít opravdu vysoké teploty. V létě nám tu teploměr často ukazuje přes třicet, a já bych chtěla mít v zahradě pár rostlin, které se s tím dokážou vypořádat. Nechci, aby mi všechno uschlo nebo se dostalo do nějakého špatného stavu. Vím, že některé sukulenty jsou na tohle adaptované, ale jak je to přesně s těmi, které mám doma? Mám pár kaktusů a nějaké jinší sukulenty, ale nejsem si jistá, jestli jsou ty správné na přímé slunce a ty vysoké teploty. Co byste doporučili pro pěstování v horkých letních dnech? Jaké druhy se osvědčily? A co třeba péče o ně a zalévání? Je něco specifického, na co bych si měla dát pozor? Ráda bych se dozvěděla víc od těch, kteří mají zkušenosti s pěstováním sukulentů v extrémních podmínkách. Díky za každou radu!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 5. 2023
Miroslava Sedláčková

Sukulenty, co zvládnou horko, jsou většinou kaktusy a některé druhy jako Aloe nebo Echeveria. Kaktusy v podstatě jsou na slunce zvyklé, takže ty klidně dej na přímé slunce. Echeveria taky snesou vysoký teploty, ale daj se i na lehčí stín, když je fakt vedro. Pár tipů: zalívej je radši méně, aby jsi je neuhnila, ideálně jednou za týden až dva, podle toho jak moc je horko. V létě je dobrý dávat vodu až když je substrát úplně suchý. A pozor na vítr - silný vítr může poškodit listy. Takže pokud je máš venku, dej pozor na polohu. Měj je v květináčích s dobrou drenáží a snaž se vybrat takový, co neudrží moc vody. Když to dodržíš, určitě ti vydrží a rozrostou se.

122 slov
1.2 minut čtení
14. 1. 2025
Emil Janda

Pokud máš v plánu pěstovat sukulenty v těch opravdu horkých podmínkách, tak se určitě podívej na některé odolné druhy. Například agáve, aloe vera nebo nějaké druhy Echeveria by měly zvládnout vysoké teploty, hlavně když maj dostatek slunce. Kaktusy jsou taky skvělá volba, většina z nich je na horko zvyklá. Zkus třeba opuncii nebo echinopsis, ty by měly být v pohodě i při třiceti stupních.

Co se týče péče, tak hlavně dej pozor na zalévání. V horku je lepší zalévat ráno, aby se voda stihla vsáknout před tím, než začne pálit slunce. Většina sukulentů má radši sucho než přemokření, takže mezi zaléváním nechej substrát pořádně oschnout. A pokud můžeš, tak je chraň před odpoledním sluncem, třeba stínem nebo přístřeškem.

Doporučuji taky používat propustnou půdu, aby se kořeny nedusily. A pokud chceš zvýšit vlhkost vzduchu kolem rostlin, můžeš je čas od času trochu osprchovat vodou – ale vždycky po zalití! Takže to shrneme: vyber odolné druhy, správně zalévej a dávej pozor na přílišné slunce. Hlavně si užívej pěstování!

164 slov
1.6 minut čtení
4. 8. 2024
Oldřich Starý
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Které víceleté rostliny vydrží i ve velkém horku?Objevte odolné víceleté rostliny, které prospívají i v horkém počasí, a naučte se, jak o ně správně pečovat.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky