Meskalin.cz/Fórum/Jak pečovat o rostliny v horkých dnech?

Jak pečovat o rostliny v horkých dnech?

V poslední době se u nás hodně mluví o tom, jak zvládnout vedra a co dělat, když teploměr šplhá k těm nejvyšším hodnotám. Mám doma spoustu rostlin, od kaktusů po různé sukulenty a samozřejmě i nějaké klasické květiny. Zajímalo by mě, jak správně pečovat o rostliny v těchto horkých dnech, protože jsem si všiml, že některé z nich začínají pomalu chřadnout. Vím, že je důležité pravidelně zalévat, ale jak moc? A co hnojivo? Mám ho dávat teď v létě nebo radši počkat na chladnější období? Jak by se měly rostliny chránit před přímým slunečním zářením? Je lepší je přestěhovat do stínu, nebo je nechat na slunci? A co vlhkost vzduchu? Někde jsem četl, že některé rostliny mají rády vlhčí prostředí, ale jak to udělat, když venku panuje takové sucho? Existují nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly pomoci udržet rostliny zdravé a šťastné i během těch nejteplejších dnů? Určitě bych rád slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů a jejich osvědčené metody. Díky!

161 slov
1.6 minut čtení
7. 5. 2023
Rudolf Kašpar

Když jsou ty horké dny, tak je fakt důležitý zalévat rostliny pravidelně, ale záleží na typu. Kaktusy a sukulenty potřebují míň vody, takže je nepolívej hned, stačí občas zkontrolovat substrát, jestli je suchý. U klasických květin můžeš klidně zalévat častěji, ale dej pozor na to, aby se ti voda nesbíhala v květináčích – to by mohlo udělat víc škody než užitku. Hnojivo teď v létě moc nedávej, je lepší to nechat na jaro nebo podzim, jinak si akorát uškodíš.

Co se týče slunce, tak jestli máš nějaký rostliny, co to nesnášejí, tak je klidně dej do stínu nebo aspoň na místo, kde nejsou na přímym slunci celý den. Můžeš taky zkusit stínit pomocí plachty nebo prostě něčím, co trochu zamezí těm spalujícím paprskům.

Vlhkost vzduchu je další téma – když je venku sucho, tak můžeš zkusit rosit listy nebo postavit kolem rostlin misku s vodou. To pomůže zvýšit vlhkost trošku. Taky se vyplatí ráno zalévat, kdy je chladněji a voda se tak rychle neodpařuje. Zkrátka sleduj co tvoje rostliny potřebují a přizpůsob se jim – každá je trochu jiná.

179 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Magdaléna Říhová

v horkých dnech je fakt důležitý najít rovnováhu. Zalévat se doporučuje ráno nebo večer, to je nejlepší čas, kdy se voda neodpařuje tak rychle. U sukulentů a kaktusů dávej pozor, aby ses to s vodou nepřehnal – radši míň než víc, oni to zvládnou. Hnojivo v létě – no, záleží na druhu rostliny. Když máš víc klasických květin, tak klidně můžeš hnojit, ale s mírou. V přímém slunci to chce stín nebo aspoň nějakou ochranu, jinak ti listy začnou schnout. Pokud je to možné, přestěhuj je do polostínu nebo pod nějakou plachtu na balkoně. Vlhkost vzduchu? Zkus rosit listy, ale opatrně, a sleduj, co rostliny snesou. Málokterá má ráda příliš vlhko. Když venku panuje sucho, tak můžou být triky jako umístění květináčů na tácky s vodou. Takže takové drobnosti můžou dělat zázraky. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Simona Háchová
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Které víceleté rostliny vydrží i ve velkém horku?Objevte odolné víceleté rostliny, které prospívají i v horkém počasí, a naučte se, jak o ně správně pečovat.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky