Meskalin.cz/Fórum/Můžou kaktusy přežít v parném létě?

Můžou kaktusy přežít v parném létě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů. Mám dotaz, který mě trápí už nějakou dobu. Chtěla bych se zeptat, jestli kaktusy zvládají horké letní dny, kdy teploty šplhají až k těm nejvyšším hodnotám. Slyšela jsem, že jsou to rostliny z pouště, a tak by měly být na slunce zvyklé, ale co když je opravdu moc horko? Možná se ptáte, proč to vlastně řeším. Mám doma několik různých druhů a letos se chystám je na léto přesunout ven. Zajímalo by mě, jaké podmínky potřebují, aby přežily a nevyschly, případně jak je správně zalévat, aby to nebylo příliš. Vím, že kaktusy mají v sobě zásoby vody a jsou docela odolné, ale nebojím se, že by mohly trpět horkem. Je potřeba je nějak chránit před přímým slunečním zářením během nejteplejších částí dne? Nebo by mohly být umístěny na balkóně na slunci po celý den? Jak to děláte vy? Přemýšlím i o tom, jestli je dobré kaktusy během léta přihnojovat nebo radši nechat v klidu. Také bych chtěla vědět, jestli existují nějaké speciální druhy kaktusů, které jsou odolnější vůči extrémnímu horku. Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu si ráda poslechnu vaše zkušenosti a rady. Děkuji vám předem za odpovědi!

196 slov
2 minut čtení
21. 9. 2023
Věra Burešová

Kaktusy jsou fakt odolný, takže většinou zvládnou horko. Ale je dobrý je dávat ven postupně, aby si zvykly na přímý slunce. Takže na začátku je dej na místo, kde nejsou na slunce celou dobu. Třeba ráno jo, ale odpoledne trošku stínu by neuškodilo. Co se zalévání týče, tak kaktusy potřebujou vodu, ale ne moc. Zalévat jednou za čas, když je zemina suchá, tak to stačí. Nezapomeň, že v horku se voda rychleji vypařuje. Co se hnojení týče, tak během léta to můžeš zkusit, ale opatrně s množstvím. Některý druhy kaktusů jsou víc odolný vůči horku, jako třeba Echinocactus nebo Ferocactus. Tak hlavně pozor na spálení a to udržování vlhkosti. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
17. 8. 2024
Kristýna Prokopová

Kaktusy opravdu umí přežít v parném létě, protože jsou zvyklé na horké podmínky. Ale i tak je dobrý dávat pozor. Pokud je moc horko, tak je lepší je třeba na pár hodin schovat do stínu, obzvlášť během poledne, kdy je slunce nejsilnější. Zalévat je opatrně, jen když substrát pořádně vyschne, jinak to může způsobit hnilobu. Co se týče přihnojování, v létě to není špatný nápad, ale nezapomeň použít speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy a radši méně než víc. No a pokud máš nějaké druhy, co jsou odolnější vůči horku, tak třeba Echinocactus nebo Ferocactus bývají dost odolné. Takže se neboj, ale drž jim trochu rozumnou péči a měly by to zvládnout.

112 slov
1.1 minut čtení
29. 9. 2024
Miroslav Kočí
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Které víceleté rostliny vydrží i ve velkém horku?Objevte odolné víceleté rostliny, které prospívají i v horkém počasí, a naučte se, jak o ně správně pečovat.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky