Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy a sukulenty?

Jaký substrát je nejlepší pro kaktusy a sukulenty?

Zajímalo by mě, jaký substrát je vlastně ten nejlepší pro pěstování kaktusů a sukulentů. Mám doma pár různých druhů, ale pořád si nejsem jistý, co přesně použít. Četl jsem, že někteří lidé doporučují směsi s pískem, jiní zase používají speciální substráty určené přímo pro tyto rostliny. Myslím, že je důležité, aby byl substrát dobře propustný, ale jak moc by měl být hrubý? Mám také obavy ohledně zadržování vody; nevím, jestli je dobré míchat s něčím jako je perliti nebo štěrk. A co třeba domácí recepty na substrát? Je lepší si udělat vlastní směs nebo se spolehnout na hotové výrobky z obchodu? Rád bych se dozvěděl i něco o tom, jak často měnit substrát a zda se to vůbec vyplatí. Jaké máte zkušenosti s různými druhy substrátu a jak to ovlivnilo růst vašich rostlin? Každá rada by mi určitě pomohla!

139 slov
1.4 minut čtení
28. 8. 2024
Martina Šindelářová

Takže kaktusy a sukulenty, jasně. Hlavně musíš mít substrát, co rychle odvádí vodu, jinak ti rostliny zhnijou. Dobrý je smíchat klasickou zeminu s pískem a perlitem nebo štěrkem. Třeba tak 50 % zeminy, 30 % písku a 20 % perlit nebo štěrk. Hrubost moc neřeš, ale čím hrubší, tím lepší propustnost. Můžeš si udělat vlastní směs, to dost lidí dělá a funguje to skvěle. Hotový substráty jsou taky ok, ale bývají dražší. Co se týče výměny substrátu, tak stačí jednou za pár let, pokud nevidíš nějaký problém. Záleží na tom, jak ti rostou, když to je ok, tak to neřeš. Měly by být zdravé a plné života. Tak to zkus a dej vědět, jak to jde!

116 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Matěj Trnka

Pro kaktusy a sukulenty je fakt klíčový dobře propustný substrát. Mělo by to být něco, co rychle schne, aby se kořeny nehromadily ve vodě. Klasičtí lidi míchají písek s nějakým substrátem pro kaktusy, což funguje, ale čím hrubší, tím lepší. Já osobně mám rád směs s perlitem nebo štěrkem – to dost pomáhá se vzdušností a odvodněním.

Můžeš si udělat vlastní směs – třeba 1:1 písek a zeminu pro kaktusy, nebo použít hotové směsi z obchodu, co už jsou na to určené. Ty jsou většinou fajn a ušetří ti čas. Co se týče měnění substrátu, tak to záleží na rostlině – pokud vidíš, že se substrát zhutňuje nebo už není tak svěží, je čas na změnu. Obecně jednou za pár let to chce.

Měj na paměti, že každý kaktus a sukulent může mít trochu jiné nároky, tak to chce trochu zkoušet a sledovat, jak rostlinky reagují.

146 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Žaneta Horáková
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně zvolit substrát pro víceleté rostliny: Klíčové faktoryObjevte, jak vybrat ten správný substrát pro víceleté rostliny a zajistit jejich optimální růst a zdraví. Zjistěte klíčové faktory, které ovlivňují vý...
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky