Meskalin.cz/Fórum/Mám použít rašelinový substrát pro svůj víceletý sukulent?

Mám použít rašelinový substrát pro svůj víceletý sukulent?

Zajímá mě, jestli je rašelinový substrát vhodný pro víceleté sukulenty. Mám doma nějaké rostlinky, které jsem dostal jako dárek, a chtěl bych se o ně postarat co nejlépe. Slyšel jsem, že sukulenty potřebují specifické podmínky pro růst, a tak nevím, jestli rašelina je to pravé. Vím, že sukulenty mají rádi dobrý odtok vody a rafinovanou směs půdy, ale rašelina mi přijde jako něco, co může udržovat vlhkost. Co si o tom myslíte? Měl bych raději zvolit nějakou jinou směs substrátu, nebo je rašelinový substrát přeci jenom v pořádku? Jaké máte zkušenosti s pěstováním sukulentů v rašelině? A co třeba míchání rašeliny s jinými materiály? Děkuji za jakékoli rady a tipy, které by mi mohly pomoci.

115 slov
1.2 minut čtení
20. 10. 2024
Jarmila Procházková

Rašelinový substrát není úplně ideální pro sukulenty, protože jak říkáš, hodně drží vlhkost. Sukulenty potřebují dobře odvodněnou půdu, takže pokud použiješ rašelinu, tak bych to viděl spíš jako základ a rozhodně to chce něco přidat. Můžeš zkusit smíchat rašelinu s pískem nebo perlitem, to by mělo pomoct zlepšit drenáž. Taky je dobrý mít v květináči pořádnou díru na odtok vody, aby se ti kořeny nezačaly kazit. Každopádně, pokud máš sukulenty, snaž se je nepolévat moc často – radši méně než víc. To by mělo pomoct udržet je v dobré kondici.

90 slov
0.9 minut čtení
16. 12. 2024
Luboš Eliáš

Rašelinový substrát pro sukulenty? To je tak trochu risk. Rašelina má tendenci zadržovat vodu, což se moc nehodí pro sukulenty, protože ty potřebují spíš sušší podmínky a dobrý odtok vody. Pokud dáš sukulenty do čisté rašeliny, můžeš je snadno přelít a uhníli ti kořeny. Místo toho doporučuju smíchat rašelinu s pískem nebo perlitem, aby se zvýšila drenáž. Takhle si rostliny udrží vlhkost, ale ne moc. Další možností je koupit hotový substrát přímo určený pro sukulenty, ten má obvykle správné poměry. Takže pokud už máš rašelinu, vylepši ji něčím hrubším a bude to lepší.

93 slov
0.9 minut čtení
18. 12. 2024
Eliška Žáková
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně zvolit substrát pro víceleté rostliny: Klíčové faktoryObjevte, jak vybrat ten správný substrát pro víceleté rostliny a zajistit jejich optimální růst a zdraví. Zjistěte klíčové faktory, které ovlivňují vý...
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky