Jak poznám, že je substrát pro mé rostliny správný?
Když se rozhodnu pěstovat nějaké exotické rostliny, jako jsou kaktusy nebo sukulenty, vždycky se ptám, jaký substrát je pro ně vlastně nejlepší. Je toho tolik na trhu, že je těžké se v tom vyznat. Mám si vybrat něco speciálního, nebo stačí běžný substrát pro pokojové rostliny? Co když je substrát příliš těžký a moje kaktusy začnou hnít? Jakou roli hraje pH substrátu a jak to poznat? Zajímalo by mě, jestli bych měl substrát nějak míchat, třeba s perlithem nebo pískem, aby byl pro mé rostliny vzdušnější. A co třeba živiny? Jak často je potřeba substrát obměňovat, aby mé rostliny měly dostatek výživy? Vím, že každý druh má své specifické požadavky, ale jak poznám, že ten můj je ideální? Co když si koupím substrát a on nebude mít tu správnou strukturu? Jaké znaky bych měl sledovat u svých rostlin, abych poznal, že substrát nevyhovuje? Je nějaký způsob, jak si doma udělat vlastní substrát a tím pádem vědět přesně, co do něj dávám? Hledám rady od zkušenějších pěstitelů, protože chci svým rostlinám poskytnout to nejlepší. Jaké jsou vaše zkušenosti s výběrem substrátu a co byste doporučili?