Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je substrát pro mé rostliny správný?

Jak poznám, že je substrát pro mé rostliny správný?

Když se rozhodnu pěstovat nějaké exotické rostliny, jako jsou kaktusy nebo sukulenty, vždycky se ptám, jaký substrát je pro ně vlastně nejlepší. Je toho tolik na trhu, že je těžké se v tom vyznat. Mám si vybrat něco speciálního, nebo stačí běžný substrát pro pokojové rostliny? Co když je substrát příliš těžký a moje kaktusy začnou hnít? Jakou roli hraje pH substrátu a jak to poznat? Zajímalo by mě, jestli bych měl substrát nějak míchat, třeba s perlithem nebo pískem, aby byl pro mé rostliny vzdušnější. A co třeba živiny? Jak často je potřeba substrát obměňovat, aby mé rostliny měly dostatek výživy? Vím, že každý druh má své specifické požadavky, ale jak poznám, že ten můj je ideální? Co když si koupím substrát a on nebude mít tu správnou strukturu? Jaké znaky bych měl sledovat u svých rostlin, abych poznal, že substrát nevyhovuje? Je nějaký způsob, jak si doma udělat vlastní substrát a tím pádem vědět přesně, co do něj dávám? Hledám rady od zkušenějších pěstitelů, protože chci svým rostlinám poskytnout to nejlepší. Jaké jsou vaše zkušenosti s výběrem substrátu a co byste doporučili?

184 slov
1.8 minut čtení
25. 12. 2024
Lukáš Černý

Když vybíráš substrát pro kaktusy a sukulenty, tak jednoznačně chceš něco, co dobře odvodňuje. Běžný substrát pro pokojovky bývá moc těžký a udrží vodu, což kaktusům nesvědčí. Já osobně míchám substrát s perlithem nebo pískem, to pomáhá. Co se týče pH, většina sukulentů preferuje mírně kyselé až neutrální pH, ale to nemusíš řešit, pokud koupíš speciální substrát pro kaktusy. Pokud si chceš substrát udělat doma, tak zkombinuj hlínu s perlitem a pískem, třeba 1:1:1. Sleduj rostliny, pokud začnou žloutnout nebo vadnout, může to být znak, že substrát nevyhovuje. Obměňovat substrát úplně nemusíš často, stačí jednou za pár let, pokud máš dobré podmínky a hnojíš pravidelně. Takže hlavně si dej pozor na tu drenáž a rostliny ti to vrátí.

118 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2024
Jiří Šindelář

Tak já to zkusím shrnout. Když jde o substrát pro kaktusy a sukulenty, fakt je důležitý, aby byl dobře odvodněný. Běžný substrát pro pokojovky bývá moc těžký a může zadržovat vodu, což je pro tyhle rostliny smrt. Zkus něco jako směs s perlitem nebo pískem, dělá to substrát vzdušnější a umožní kořenům dýchat. Co se týče pH, většina sukulentů preferuje lehce kyselou až neutrální půdu, ale s tím si snadno poradíš testovacími sadami na pH. Poznáš to podle zdraví rostlin – když začnou žloutnout nebo hnilobně zapáchat, je něco špatně. Živiny se do substrátu přidávají zhruba jednou za pár měsíců – pokud tam máš kompost nebo speciální hnojivo pro sukulenty, mělo by to stačit. Pokud máš pocit, že substrát není ideální, což poznáš podle stavu rostlin, klidně si ho namíchej doma podle svých potřeb. Já osobně používám směs rašeliny, písku a perlitu. Je to o pokusech a chybách, ale časem se to vychytá.

153 slov
1.5 minut čtení
2. 7. 2024
Monika Šilhavá
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně zvolit substrát pro víceleté rostliny: Klíčové faktoryObjevte, jak vybrat ten správný substrát pro víceleté rostliny a zajistit jejich optimální růst a zdraví. Zjistěte klíčové faktory, které ovlivňují vý...
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky