Meskalin.cz/Fórum/Jaký druh mulče je nejlepší pro kaktusy a sukulenty?

Jaký druh mulče je nejlepší pro kaktusy a sukulenty?

Mám takový dotaz ohledně mulčování mých kaktusů a sukulentů. Vím, že to může mít velký vliv na jejich zdraví a růst, ale nejsem si úplně jistý, jaký typ mulče by byl pro ně nejlepší. Hledal jsem nějaké informace, ale je tu tolik různých názorů a doporučení, že se v tom začínám ztrácet. Někteří lidé říkají, že by se měly používat kameny nebo štěrk, protože to napomáhá odvodu vody a brání hnilobě. Jiní zase doporučují organický mulč jako je kůra nebo kokosová drť, což prý pomáhá udržovat vlhkost v půdě. Ale jak to vlastně funguje? Myslím, že by mě zajímalo také, zda je důležité zohlednit specifické potřeby jednotlivých druhů, které mám. Mám tedy v plánu pěstovat různé kaktusy a sukulenty, ale nevím, jestli pro každý druh platí něco jiného. Jaké máte zkušenosti s mulčováním? Jaké druhy mulče používáte vy a proč? Je nějaký specifický tip nebo trik, který byste doporučili? A co třeba použití barevných kamenů - má to nějaký vliv na rostliny? Budu rád za jakoukoliv radu nebo osobní zkušenost. Díky!

171 slov
1.7 minut čtení
5. 6. 2024
Natálie Richterová

Pokud jde o mulčování kaktusů a sukulentů, tak nejlepší je spíš používat nějaký minerální materiál jako je štěrk, písek nebo malé kamínky. Tenhle typ mulče fakt pomáhá s odvodněním a zabraňuje hnilobě kořenů, což je pro tyhle rostliny klíčový. Organický mulč jako kůra nebo kokosová drť může být fajn, ale u sukulentů bys měl být opatrný, protože to může udržovat vlhkost víc, než je zdrávo.

Ano, určitě zohledni specifické potřeby jednotlivých druhů. Některé kaktusy snesou víc vlhkosti než jiné, ale obecně platí, že suché prostředí je pro ně lepší. Barevné kameny na zahrádce jsou spíš estetika, přímo na rostliny to nemá moc vliv, ale pokud odrážejí světlo a způsobují teplo, tak to může ovlivnit růst.

Takže shrnutí – jdi do minerálního mulče, sleduj, jak reagují tvoje rostliny a podle toho případně upravuj. Zkus taky experimentovat s různými typy mulče na různých druzích a uvidíš, co funguje nejlíp.

145 slov
1.5 minut čtení
28. 7. 2024
Kamila Kratochvílová

Nejlepší je asi použít kameny nebo štěrk, protože to fakt pomáhá s odvodem vody a kaktusy a sukulenty nemají rády přemokření. Organický mulč jako kůra může být fajn, ale může taky držet víc vlhkosti, což není ideální. Pokud máš různé druhy, tak jo, zohlednit potřeby konkrétního kaktusu nebo sukulentu je důležité. Některý potřebují víc slunce, jiný míň, a podle toho se vyplatí i ten mulč. S těma barevnýma kamenama to prý moc vliv na rostliny nemá, ale vypadá to hezky. Radši se zaměř na to, aby to odvodňovalo a nebylo moc mokrý. Osobně jsem spokojen s drobným štěrkem, vypadá hezky a dělá dobrou práci. Takže doporučuji jít spíš do těch kamenů alebo štěrku.

113 slov
1.1 minut čtení
15. 1. 2025
Aleš Vaněk
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Proč je důležité mulčování pro víceleté rostliny a jak to provést správněObjevte, jak mulčování prospívá víceletým rostlinám, jaké má výhody a jak jej provést správně. Vše o mulčování pro zdraví vašeho zahradnictví.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky