Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl měnit nebo doplňovat mulč?

Jak často bych měl měnit nebo doplňovat mulč?

Zajímalo by mě, jak je to vlastně s tím mulčováním. Mám na zahradě pár exotických rostlin, kaktusů a sukulentů a chci se ujistit, že jim dávám to nejlepší. Vím, že mulčování má spoustu výhod, jako udržení vlhkosti a ochranu před plevelem, ale jak často bych měl ten mulč měnit nebo doplňovat? Je to něco, co bych měl dělat každý rok, nebo stačí jednou za pár let? A co se týče různých typů mulče? Mám používat organický mulč, jako je třeba kůra, nebo raději nějaký syntetický? Jaké jsou pro a proti různých druhů? A co když mi mulč začne rozkládat nebo se zdá, že se tam usazují škůdci? Je lepší mulč vyměnit úplně nebo jen doplnit ten stávající? Také by mě zajímalo, jaké roční období je pro tuto činnost nejlepší. Když se blíží léto a vedra, je dobré ještě přidat další vrstvu nebo už je pozdě? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale chtěl bych mít jistotu, že moje exotické rostliny dostanou tu nejlepší péči. Díky moc za jakékoli rady!

169 slov
1.7 minut čtení
22. 6. 2024
Robert Pícha

Mulč bys měl měnit nebo doplňovat tak jednou za rok, ale záleží na typu mulče a podmínkách na zahradě. Organický mulč jako kůra se rozkládá a obohacuje půdu, takže je dobré ho pravidelně doplňovat. Pokud vidíš, že se začíná rozkládat moc, nebo tam jsou škůdci, je lepší ho vyměnit. Syntetický mulč sice nepotřebuje častou výměnu, ale zase neudělá tolik pro půdu. Jaký roční období? Ideální je na jaře, než začne léto, pak už moc nedoplňuj. Ale když vidíš, že to potřebuješ před těma vedrama, klidně přidej i teď. Důležitý je mít to pod kontrolou a sledovat rostliny.

97 slov
1 minut čtení
15. 1. 2025
Romana Švandová

Mulč bys měl měnit nebo doplňovat tak jednou za rok, ideálně na jaře před začátkem růstové sezony. Kdyby ti organický mulč jako kůra začal hnít nebo bys tam viděl škůdce, je lepší ho vyměnit celé, než jen doplnit, aby se to nezhoršilo. Co se týče typů, organický mulč má výhodu v tom, že se postupně rozkládá a dodává živiny, ale může přitahovat škůdce. Syntetický je fajn, že nevytváří odpad a dlouho vydrží, ale živiny nepřidává. Když se blíží léto, klidně můžeš přidat další vrstvu, udrží to vlhkost. Důležité je sledovat stav rostlin a mulče, a když to vypadá špatně, tak radši zasáhnout. Takhle to funguje u exotických rostlin a sukulentů.

110 slov
1.1 minut čtení
18. 1. 2025
Viktor Vávra
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Proč je důležité mulčování pro víceleté rostliny a jak to provést správněObjevte, jak mulčování prospívá víceletým rostlinám, jaké má výhody a jak jej provést správně. Vše o mulčování pro zdraví vašeho zahradnictví.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2024
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky