Meskalin.cz/Fórum/Jak připravit semena kaktusů na výsadbu?

Jak připravit semena kaktusů na výsadbu?

Přemýšlím o tom, jak správně připravit semena kaktusů na výsadbu. Četl jsem, že je to dost důležité, ale nejsem si jistý, co všechno je potřeba udělat, než se do toho pustím. Mám několik druhů kaktusů, které bych chtěl zkusit vypěstovat, ale mám obavy, že to nezvládnu správně. Jaké kroky byste doporučili udělat před samotnou výsadbou? Zajímá mě hlavně, jestli je třeba semena nějak předem namáčet nebo je nechat vyschnout? A co substrát? Jaký je nejlepší pro semena kaktusů? Líbilo by se mi také vědět, jestli je potřeba semena nějak sterilizovat nebo se na ně specializovat, aby se předešlo různým plísním a nemocem. Slyšel jsem něco o tom, že některá semena potřebují speciální podmínky pro klíčení, jako například světlo nebo teplo. Je to pravda? Jak dlouho obvykle trvá klíčení a jaké jsou nejlepší podmínky pro ně? Určitě bych rád slyšel vaše zkušenosti a tipy z vlastní praxe. Rád bych se vyhnul chybám, které jsem už v minulosti udělal s jinými rostlinami. Takže jak vlastně správně připravit semena kaktusů na jejich úspěšnou výsadbu?

171 slov
1.7 minut čtení
25. 5. 2023
Monika Kratochvílová

Příprava semen kaktusů na výsadbu je fakt důležitá. Většinou se doporučuje semena před výsadbou namočit na pár hodin, aby se aktivoval klíčící proces. Ale nezapomeň je pak dobře osušit, než je dáš do substrátu. Ten by měl být lehký a dobře odvodněný, ideální je směs písku, perlitu a rašeliny. Co se týče sterilizace, můžeš semena na pár minut ponořit do slabého roztoku peroxidu vodíku nebo fungicidu, to pomůže proti plísním. O klíčení – některý semena potřebují světlo, takže je nedávej moc hluboko do substrátu. Teplo je taky klíčový, tak zkus najít místo s teplotou kolem 20-25 stupňů. Klíčení může trvat od několika dní po několik týdnů, záleží na druhu kaktusu. Dobrý tip je zakrýt misku igelitovým víčkem nebo sklem pro udržení vlhkosti. Držím palce, ať to vyjde!

127 slov
1.3 minut čtení
3. 6. 2022
Veronika Šťastná

Příprava semen kaktusů na výsadbu je trochu věda, ale dá se to zvládnout. Nejdřív si říct, že namáčení semen není nutné, většina kaktusů si s tím poradí i bez. Co se týče substrátu, tak nejlepší je použít speciální směs pro kaktusy nebo si udělat vlastní z písku a zeminy, aby to dobře odvodnilo. Můžeš taky přidat perlit nebo vermikulit pro lepší strukturu.

Sterilizace semen je dobrý nápad, protože to pomáhá předejít plísním a dalším problémům. Můžeš je třeba na chvíli ponořit do slabého roztoku peroxidu vodíku nebo použít fungicid.

Některá semena opravdu potřebují světlo k klíčení, takže když je sázíš, dej je na povrch substrátu a jen lehce přitlač. Teplota by měla být ideální kolem 20-25°C, a pokud můžeš, dej je pod skleněnou nebo plastovou pokrývku pro udržení vlhkosti. Klíčení může trvat od pár dní až po několik týdnů, záleží na druhu kaktusu.

A nezapomeň pravidelně vzduchovat, aby se nedělala plíseň. Hlavně buď trpělivý a nespěchej!

154 slov
1.5 minut čtení
4. 3. 2022
Ludmila Šrámková
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Rozmnožování kaktusů semeny: Krok za krokemNaučte se, jak správně využít semena kaktusů pro pěstování nových exemplářů. Získejte rady a tipy na úspěšné rozmnožování kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky