Meskalin.cz/Fórum/Jaké podmínky potřebují semena kaktusů pro klíčení?

Jaké podmínky potřebují semena kaktusů pro klíčení?

Zdravím všechny kaktusové nadšence! Rád bych se zeptal na klíčící proces semen kaktusů. Mám nějaká semena různých druhů a jsem úplně na začátku, co se týče jejich pěstování. Zajímalo by mě, jaké konkrétní podmínky jsou potřeba, aby semena kaktusů začala klíčit. Slyšel jsem, že potřebují hodně světla, ale kolik přesně? A co teplota? Je důležité mít je v určitých teplotních podmínkách? A jak je to s vlhkostí? Měl bych je často rosit nebo spíš nechat sucho? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké speciální substráty nebo směsi, které by mohly podpořit klíčení. Mám také obavy, jestli je dobré používat nějaký speciální kontejner, nebo jestli stačí obyčejná plastová nádoba. Budu vděčný za jakékoli zkušenosti nebo tipy, které mi pomohou úspěšně zakořenit mé budoucí kaktusy. Díky předem za vaše rady!

128 slov
1.3 minut čtení
18. 7. 2024
Antonín Král

Tak, k tomu klíčení semen kaktusů je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Světlo je fakt důležitý, ale spíš to chce jasný, rozptýlený světlo než přímý slunce, jinak ti semena spálí. Teplota by měla být tak kolem 20-30 stupňů Celsia, většina kaktusů to má ráda teplý. Vlhkost – jo, potřebují vlhko na začátek, ale ne přemokřit. Takže rosit jemně a udržovat substrát vlhký, ale ne mokrý. Co se týče substrátu, můžeš zkusit směs pro kaktusy nebo si udělat vlastní s pískem a perlitem. Plastová nádoba fajn, ale nezapomeň na odtokovou díru, aby se ti tam neshromáždila voda. Takže shrnuto: světlo – rozptýlený, teplo – teplý, vlhkost – udržovat vlhký a substrát – vhodný pro kaktusy. Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
20. 12. 2024
Josef Černý

Klíčení kaktusových semen je celkem jednoduchý proces, ale chce to dodržet pár základních pravidel. Světlo je důležitý, ale ne přímé slunce, jinak se semena spálí. Místo toho dej semena na světlé místo, ideálně s rozptýleným světlem. Teplota by měla být kolem 20-30 °C, čím tepleji, tím lépe pro klíčení. Vlhkost hraje taky roli – semena potřebujou vlhkost, ale ne přemokření. Takže rosit, ale s mírou. Příliš mokro může vést k hnilobě. Substrát by měl být lehký a propustný, třeba směs písku a rašeliny nebo speciální substráty pro sukulenty. Co se týče kontejneru, stačí obyčejná plastová krabička s víkem, aby se udržela vlhkost. Po pár týdnech by měly začít klíčit. Hlavně trpělivost a pozorování!

113 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Kamila Brychtová
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Rozmnožování kaktusů semeny: Krok za krokemNaučte se, jak správně využít semena kaktusů pro pěstování nových exemplářů. Získejte rady a tipy na úspěšné rozmnožování kaktusů.
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky