Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o malé kaktusy po rozmnožení?

Jak se starat o malé kaktusy po rozmnožení?

Chtěl bych se zeptat, jak správně pečovat o malé kaktusy, které jsem nedávno rozmnožil. Mám několik malých odřezků, které se mi podařilo oddělit od mateřské rostliny a teď nevím, co s nimi dál. Jaké podmínky by měly mít? Mám je dávat na slunné místo nebo spíš do stínu? A co se zálivkou? Jak často je zalévat, aby to s nimi nevypadalo špatně? Slyšel jsem, že kaktusy jsou docela odolné, ale mám strach, že je můžu přelít nebo naopak nechat příliš vyschnout. Také by mě zajímalo, jaký substrát by byl nejlepší pro tyhle malé rostlinky. Můžu je zasadit do klasické zeminy pro sukulenty, nebo je potřeba něco speciálního? A co hnojení? Kdy a jak často hnojit malé kaktusy po rozmnožení? Nebo je lepší počkat, než trochu vyrostou? Děkuji za každou radu a tipy!

132 slov
1.3 minut čtení
9. 6. 2024
Helena Zemanová

Takže k těm kaktusům. Po rozmnožení je nejlepší dát je na světlé místo, ale ne přímo na žhavé slunce, zvlášť když jsou malý. Trošku stínu jim neuškodí, aby si zvykly. Co se zálivky týče, tak to chceš dělat opatrně. Nech je spíš vyschnout mezi zálivkami, než abys je přelil. Kaktusy to snášej mnohem líp, když mají sucho než když jsou mokrý. Takže jednou za dva týdny, možná i míň, podle toho jak to bude vypadat. Substrát by měl být dobře propustný, klasická zemina pro sukulenty by měla stačit. Hnojení? To bych nechal na později, tak za měsíc nebo dva po přesazení. Když už začnou růst a mají nějaké ty kořeny, tak můžeš začít s hnojivem na kaktusy. Není to nic složitýho, prostě se o ně starej a sleduj je. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
23. 6. 2024
Lenka Havlíková

O malé kaktusy po rozmnožení se stará docela jednoduše. Hlavně je dej na světlé místo, ideálně na slunce, ale ne přímo do žhavého poledního slunce, to by mohla být pro ně šok. Takže něco jako ráno nebo pozdní odpoledne je super. Co se zalévání týče, tak buď opatrný. Po rozmnožení je dobrý nechat je pár dní v suchu, a pak zalévat jen když je substrát úplně suchý. Obecně platí, že kaktusy raději suché než mokré, takže radši méně než víc. Substrát by měl být lehký a propustný. Můžeš použít speciální substrát pro sukulenty nebo si udělat vlastní směs s pískem nebo perlitem, aby to dobře odvodnilo. Hnojení zas začni až tak po měsíci, až trochu povyrostou. Použij nějaké slabé hnojivo určené pro kaktusy a hnojíš tak jednou za měsíc během vegetačního období. Takže se toho neboj, když budeš dodržovat tyhle základy, měly by ti prospívat!

145 slov
1.5 minut čtení
29. 8. 2024
Roman Šťastný
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Péče o mladé kaktusy po rozmnožení: Klíčové tipyObjevte, jak se správně starat o čerstvě rozmnožené kaktusy, aby zdravě rostly a prosperovaly. Naučte se nejlepší techniky a triky pro péči o kaktusy.
1000 slov
10 minut čtení
2. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky