Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší přesadit mladé kaktusy?

Kdy je nejlepší přesadit mladé kaktusy?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Chtěla bych se zeptat, kdy je vlastně nejlepší doba na přesazení mladých kaktusů? Mám doma pár malých exemplářů, které mi vyrostly z semínek a už se mi zdá, že potřebují nový květináč. Ale nejsem si jistá, jestli to mám udělat teď nebo počkat na nějakou jinou vhodnější dobu. Zajímalo by mě, jestli je lepší je přesadit na jaře, když začínají růst, nebo spíš na podzim, když už mají léto za sebou. A co když je ještě pořád zima? Mám je přesadit i tak? Jak moc velký květináč by měl být? Vím, že kaktusy nemají rádi příliš vlhké prostředí, takže se bojím, abych je nenechala v novém květináči moc dlouho. Kolik času obvykle trvá než se aklimatizují? Budu opravdu vděčná za všechny rady a zkušenosti, které byste mohli sdílet. Děkuji!

135 slov
1.4 minut čtení
28. 10. 2024
Ivana Říhová

Nejlepší doba na přesazení mladých kaktusů je většinou na jaře, když začnou růst. V tu dobu mají kaktusy obvykle hodně energie a lépe se aklimatizují. Přesazení na podzim není moc ideální, protože už se přechází do klidového režimu a můžou špatně reagovat. Pokud je zima, radši počkej, až se oteplí. Co se týká velikosti květináče, tak by měl být jen o něco větší než ten stávající, aby se kaktus nemusel potýkat s příliš vlhkým prostředím. Někde jsem četl, že bys neměla dávat mladé kaktusy do velkých květináčů, protože to může vést k hnilobě kořenů. A co se aklimatizace týče, tak by to mělo trvat pár týdnů, ale sleduj je – pokud začne žloutnout nebo chřadnout, něco není v pořádku. Měj na paměti, že kaktusy potřebují dobré odvodnění, takže si dej pozor na substrát. Hlavně to nepřeháněj s vodou po přesazení.

140 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2024
Rudolf Kratochvíl

Nejlepší čas na přesazení mladých kaktusů je na jaře, když začínají růst, protože v té době jsou aktivní a lépe se aklimatizují. Pokud máš kaktusy ještě v zimě, tak radši počkej, protože přesazení v zimě je riskantní a mohly by z toho mít šok. Co se velikosti květináče týče, mělo by to být jen o něco větší než ten stávající, ideálně tak o 1-2 cm širší. Měj na paměti, že kaktusy nemají rády vlhko, takže dej pozor na substrát a nezapomeň po přesazení chvíli zalévat jen opatrně, aby si zvykly. Akklimatizace trvá obvykle pár týdnů, někdy i déle, ale když se budou mít dobře, brzo to poznáš. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
9. 9. 2024
Bohumil Pazdera
Meskalin.cz/Články/Rozmnožování kaktusů
Péče o mladé kaktusy po rozmnožení: Klíčové tipyObjevte, jak se správně starat o čerstvě rozmnožené kaktusy, aby zdravě rostly a prosperovaly. Naučte se nejlepší techniky a triky pro péči o kaktusy.
1000 slov
10 minut čtení
2. 12. 2023
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky